Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda nepodpořila prodloužení posouzení restitučních žádostí, nechá to na Sněmovně

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. dubna 2014 16:56
Vláda nepodpořila prodloužení posouzení restitučních žádostí, nechá to na Sněmovně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek
Autor: pavelbelobradek.cz

Praha - Vláda se postavila neutrálně k návrhu skupiny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posuzování žádostí o vydání majetku v církevních restitucích. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr pro vědu a výzkum a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. O normě rozhodne Parlament. Lidovci se obávali, aby předloha neotevřela cestu k celkové změně zákona o vyrovnání s církvemi.

Podle Bělobrádka byly k předloze sociální demokracie různé právní názory a jeden z nich tvrdil, že je návrh protiústavní. Šéf lidovců také namítal, že materiál nebyl koaličně projednán. Pokud ale bude podle Bělobrádka garantováno, že se novela dotkne jen lhůt pro posuzování žádostí, pak by o ní lidovecký klub mohl diskutovat. Podobně se vyslovil i ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že cílem novely je pouze prodloužení lhůty pro posuzování restitučních žádostí. "Hlavním motivem je poskytnout orgánům státu dostatek času na to, aby mohly všechny žádosti posoudit a vyhodnotit bez časového stresu. Není záměrem tuto novelu využívat jako nosič nějakých dalších změn, které by se měly týkat církevních restitucí," uvedl Sobotka. Instituce, které žádosti posuzují, jsou podle Sobotky zahlceny a už nyní hrozí, že žádosti v zákonné lhůtě nevyřídí.

Předloha prodlužuje o šest měsíců i nynější roční lhůtu pro posuzování složitých případů. Navrhované prodloužení lhůt má umožnit skutečně odpovědné posouzení podaných výzev, uvádějí autoři novely zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Pro značné množství žádostí podle nich není nynější lhůta dostatečná. Církve podle údajů ze začátku března podaly 5248 výzev, které se týkají 112.873 pozemků a 1842 staveb.

Podle návrhu stanoviska pro vládu se prodloužení lhůt jeví jako legitimní, a to kvůli vysokému počtu žádostí o vydání majetku. "Negativem tohoto řešení naopak může být prodloužení celého procesu církevních restitucí a oddálení okamžiku vzniku práva žadatelů o vydání majetku obrátit se na soud a domoci se vydání majetku soudní cestou," stojí v materiálu.

Prodloužené lhůty podle návrhu stanoviska také vytvoří předpoklad pro celkově nižší počet možných soudních sporů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)