Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Státní pozemkový úřad nabírá kvůli církevním restitucím zaměstnance

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. dubna 2014 17:08
Státní pozemkový úřad nabírá kvůli církevním restitucím zaměstnance

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) přijme od začátku května 130 nových zaměstnanců. Dohodli se na tom pověřený ředitel úřadu Martin Vrba a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), informoval dnes úřad v tiskové zprávě. Navýšení souvisí s nárůstem agendy kvůli církevním restitucím. Jakou částku si přijetí nových úředníků vyžádá, má být známo do konce dubna. Nyní úřad zaměstnává 1200 lidí.

"Vzhledem k nárůstu práce zaměstnanců Státního pozemkového úřadu v souvislosti s církevními restitucemi bylo nutné jejich počet zvýšit," uvedl ministr. Jurečku zhruba o stovku nových zaměstnanců žádal již dříve ústřední ředitel úřadu Petr Šťovíček. Toho ale ministr později odvolal.

Vrba dohodu s Jurečkou vítá. "V této době, kdy se zásadní měrou podílíme na vypořádávání majetkových nároků církví a náboženských společností, tento krok významně přispěje k urychlení a zefektivnění celého procesu," poznamenal.

SPÚ vznikl k 1. lednu 2013 transformací Pozemkového úřadu a sítě pozemkových úřadů. S transformací bylo spojeno rozsáhlé propouštění, které mělo přinést úspory v řádu stovek milionů korun.

"My jsme museli loni projít razantním propouštěním, my jsme museli propustit 350 zaměstnanců," uvedl v rozhovoru s ČTK v únoru Šťovíček. Vyjádřil tehdy obavy z toho, že by úřad kvůli příliš razantnímu propouštění mohl mít problémy a čelit sankcím, protože by jeho úředníci nezvládali dodržovat zákonné lhůty pro správní řízení.

Rozsáhlé propouštění nařídil tehdejší ministr Petr Bendl. Počet zaměstnanců úřadu měl klesnout na 1100. Bendlův následovník Miroslav Toman po jednání se Šťovíčkem tento požadavek zmírnil na 1200.

Úřady před zahájením restitucí odhadovaly, že stát by mohl církvím vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy, Lesy ČR blokují asi 142.000 hektarů pozemků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)