Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ostatky sv. Vojtěcha byly v novém relikviáři uloženy v katedrále

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 23. dubna 2014 22:43
Ostatky sv. Vojtěcha byly v novém relikviáři uloženy v katedrále

Lebka sv. Vojtěcha v pražské katedrále
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Ostatky svatého Vojtěcha spočinuly dnes v novém relikviáři ve Svatovítské katedrále. Stalo se tak při mši, kterou sloužil kardinál Miloslav Vlk. Kardinál Dominik Duka světce označil za prvního Čecha evropského významu. Svatý Vojtěch je po svatém Václavovi dalším patronem české země, je také patronem pražské arcidiecéze. Na dnešek připadá jeho svátek.

"Počet pokřtěných o Velikonocích se teď zdvojnásobil, to znamená, že víra svatého Vojtěcha je světlem i pro 21. století," řekl Duka. Svatého Vojtěcha označil za prvního velkého Čecha evropského významu, který se podílel na vizi Evropy na přelomu prvního a druhého tisíciletí. Věřící při mši prosili za přátelství mezi Čechy, Poláky, Maďary a Němci, ale i za uklidnění situace na Ukrajině.

Gotický hrob svatého Vojtěcha tvoří jedno z ramen pomyslného kříže v pražské katedrále. Ve zbývajících třech ramenech jsou hroby svatého Víta, Václava a Zikmunda. Nechal je tam umístit císař Karel IV. Nad Vojtěchovým hrobem později vyrostla kaple, při dostavbě chrámu byla ale stržena. V roce 1880 se tak relikvie provizorně ocitly na oltáři ve Vlašimské kapli.

S myšlenkou, že by světcovy ostatky měly mít v katedrále své důstojné místo, přišel v 90. letech kardinál Vlk. Dominik Duka na svého předchůdce navázal a rozhodl o uložení relikvií ve staré arcibiskupské kapli.

Světcovy ostatky jsou ve schránce domečkového typu, kterou navrhl diecézní konzervátor Vladimír Kelnar. Je z olšového, bukového a ořechového dřeva. Práce na ní trvaly rok. Nový relikviář našel své místo v novogotickém oltáři svatého Vojtěcha.

Vojtěch z rodu Slavníkovců byl druhým pražským biskupem. Pro spory s knížetem a velmoži opustil v 90. letech desátého století Čechy, což mu tehdy zachránilo život. Slavníkovci totiž byli roku 995 vyvražděni. Vojtěch pak odešel šířit křesťanství na sever na území pohanských Prusů. Nedaleko Královce - dnešní ruský Kaliningrad - ho roku 997 zabili. Polský kníže Boleslav Chrabrý mučedníkovy ostatky vykoupil a nechal je uložit ve svém sídelním městě Hnězdně. Do Čech je po svých polských výbojích převezl v 11. století kníže Břetislav I.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)