Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zítřejší kanonizace ve Vatikánu zhlédnou odhadem dvě miliardy lidí

Ze světa / vlu / ČTK / 26. dubna 2014 21:59
Zítřejší kanonizace ve Vatikánu zhlédnou odhadem dvě miliardy lidí

Jan Pavel II. a Jan XXIII.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Na nedělní svatořečení bývalých hlav katolické církve Jana Pavla II. a Jana XXIII. míří do Vatikánu kolem milionu poutníků. Podle komentářů evropského tisku katolická církev zažije celosvětový happening víry: na místě a zároveň pomocí televizních přenosů po celém světě budou dvojitou kanonizaci odhadem sledovat na dvě miliardy obyvatel planety.

Vatikán dnes potvrdil, že mši při nedělním svatořečení povede papež František spolu se svým předchůdcem a emeritním papežem Benediktem XVI., který se svého úřadu minulý rok ze zdravotních důvodů vzdal.

Náboženské oslavy v Římě začnou již dnes večer dlouhými modlitbami věřících ve více než desítce kostelů. Slavnostní ráz mají také dnešní setkání papeže Františka s některými hlavami států, které na nedělní obřad přijíždějí. Na audienci František přijal mimo jiné šéfa ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka. Premiérova mluvčí podle agentury AFP sdělila, že Jaceňuk se kvůli napětí mezi Ukrajinou a Ruskem rozhodl odcestovat z Říma dříve a kanonizace se nakonec nezúčastní.

Na závěr osmnáctiminutového rozhovoru papež věnoval Jaceňukovi psací pero a vyjádřil naději, že s ním premiér "napíše mír". Šéf ukrajinské vlády odvětil, že v to také doufá. František podle AFP ujistil Jaceňuka, že pro mír na Ukrajině udělá vše, co je v jeho silách.

Na svatořečení, které na Svatopetrském náměstí začne v neděli v 10:00 SELČ, se očekává stovka oficiálních delegací včetně čtyřicítky šéfů států a vlád, například Slovenska, Maďarska či Polska. Ale například Spojené státy prý vyšlou jen poradce Baracka Obamy Johna Podestu.

Do Vatikánu neletí ani premiér Bohuslav Sobotka či prezident Miloš Zeman. Českou delegaci povede předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček; vládu budou zastupovat ministr kultury Daniel Herman a ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle Rádia Vatikán na kanonizaci do Vatikánu míří z Česka mimo jiné kardinál Dominik Duka, emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, královéhradecký biskup Jan Vokál a desítky kněží.

Na Svatopetrské náměstí se vejde na 180.000 lidí, pro ostatní poutníky a zájemce o sledování obřadu bylo na různých místech Říma instalováno 17 obřích obrazovek. Přímý televizní přenos bude možné sledovat v mnoha zemích světa; v Česku ho nabídnou Česká televize a televizní stanice Noe.

Zatímco svatořečení Jana XXIII., nazývaného dobrý papež, zjevně nikdo podle agentury AFP nezpochybňuje, kanonizace Jana Pavla II. má své kritiky. Vyčítají tomuto papežovi jeho údajné přehlížení pedofilních zločinů v církvi a jeho přísnost vůči liberálnějším teologům.

AFP soudí, že papež František se zasadil o současnou kanonizaci papežů italského a polského původu proto, aby zamezil projevům přílišného kultu osobnosti kolem polského rodáka Jana Pavla II. Ve Vatikánu se v neděli kromě početné polské delegace v čele s prezidentem Bronislawem Komorowským očekává hodně polských věřících, kteří chtějí oslavit svého hrdinu.

Římské úřady počítají s tím, že z Polska dorazí celkem asi 1700 autobusů, 58 charterových letů a pět zvláštních vlaků. V italské metropoli se to podle očitých svědků hemží červenobílými polskými vlajkami. V římských ulicích je ovšem k vidění pestrá směsice poutníků, duchovních a zvědavců snad všech generací z celého světa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)