Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava v Klementinu ukáže svaté obrázky z poutí

Kultura / vlu / ČTK / 6. května 2014 9:24

Praha - Svaté obrázky, jež byly po staletí součástí náboženských poutí, bude vystavovat Národní knihovna ve své galerii v Klementinu. Prostřednictvím 250 exponátů představí významná i méně známá poutní místa Čech a Moravy. Výstava reflektuje i rozmanitost užívaných materiálů, způsobů výroby a výzdoby svatých obrázků. Akce potrvá do 22. června.

Exponáty pocházejí ze sbírky Muzea Jindřichohradecka, která obsahuje celkem 1300 svatých obrázků. Pražská výstava se zaměřuje na místa, k nimž se putovalo přímo z Jindřichova Hradce, jako byly Bechyně, Svatá Hora u Příbrami a Mariazell. Výstava návštěvníkům předkládá i ukázky dalších témat zobrazovaných na svatých obrázcích, přehled materiálů používaných k výrobě a různé techniky výroby a výzdoby.

Svaté obrázky byly prostředkem i projevem lidové zbožnosti širokých vrstev lidí. Dostával je novorozenec od svého kmotra do kolébky, děti při prvním svatém přijímání v kostele, při biřmování a také se vkládaly do rakve na poslední cestu zemřelým. Doprovázely každého křesťana od narození až do smrti. Věřící je často kupovali na náboženské pouti, která byla až do 19. století nedílnou součástí jejich duchovního života.

Obrázek ale neplnil jen funkci památky, světec na něm zobrazený se často stával patronem domácnosti a osob v ní žijících. Lidé si je zakládali do modlitební či jiné náboženské knihy, lepili na víko truhly či dveře skříně nebo nad vstupní dveře.

K dalším, rovněž vystaveným památkám z pouti náležely podmalby na skle, lidové dřevořezby, madonky z různých materiálů, domácí požehnání, škapulíře, svíce, perníky a jiné drobnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)