Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Chovanec: Policie páteční modlitbu nenarušila

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. května 2014 17:58
Chovanec: Policie páteční modlitbu nenarušila

Ministr vnitra Milan Chovanec
Autor: Facebook.com/milan.chovanec

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zasahovali v pražském islámském centru před modlitbou, nemohli ji tedy narušit. Vyzvali prý také diplomaty, ženy, děti a zdravotně postižené, aby hned z místa odešli. Ministr to dnes sdělil ČTK poté, co dostal od policie předběžné výsledky prověrky zásahu. Zásah kritizovali muslimové a stěžovali si na něj diplomaté. Konečné hodnocení bude k mání do konce týdne.

Dubnový zásah podle Chovance "nařídil jako neodkladný úkon" Obvodní soud pro Prahu 1. "K zásahu došlo před začátkem modlitby, takže nemohlo dojít k jejímu přerušení, jak bylo mediálně interpretováno," uvedl Chovanec. Policie má podle něj také důkazy o tom, že vyzvala lidi s diplomatickou imunitou, ženy, děti a zdravotně postižené, aby "místo domovní prohlídky neprodleně opustili".

Podle informací České televize měla policie mimo jiné podezření, že se v objektu nacházejí zbraně. Ředitel středočeské policie Václav Kučera, který má prověřování také na starost, to nepotvrdil.

Závěry prověrky zásahu jsou podle Chovance částečné. "Pokud další šetření tyto závěry potvrdí, pak byl zásah policie v pořádku," dodal. Výsledek bude hotový do konce tohoto týdne, poznamenal.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vnikli do objektů Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v pátek 25. dubna. Zadrželi desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů. Muslimové tehdy byli shromážděni k pravidelné páteční modlitbě, která má zvláštní význam. Přítomní později novinářům řekli, že policisté všem poručili, aby si lehli obličejem k zemi. Také na ně podle výpovědí svědků mířili zbraněmi. Na místě je policisté drželi až několik hodin.

Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan uvedl, že jsou v ní extrémní muslimské názory, nedávno kvůli knize podal trestní oznámení. Naopak na Lhoťana už dříve a opakovaně podal trestní oznámení ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)