Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán za 10 let laicizoval 848 kněží

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 9. května 2014 15:21
Vatikán za 10 let laicizoval 848 kněží

Arcibiskup Tomasi
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Ženeva - Diplomatický zástupce Vatikánu, mons. Silvano Tomasi, předložil Výboru OSN, dohlížejícímu na dodržování Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, konkrétní čísla týkající se církevních postihů kněží, kteří se dopustili sexuálních deliktů. Drtivá většina jich byla spáchána mezi lety 1950 až 1990.

Svatý stolec v letech 2004-2013 potrestal nejvyšším církevním trestem, tedy propuštěním z duchovenského stavu celkem 848 kněží a dalším 2572 kněžím uložil lehčí církevní tresty. Počty předložené zmíněnému výboru OSN jsou úplnější než ty, které byly předloženy letos v únoru Výboru OSN pro ochranu práv dítěte.

Nechceme, aby vznikl dojem, že církev tento problém neřeší nebo se mu snad vyhýbá. Proto bylo nezbytné uvést přesné údaje, z nichž například plyne, že Kongregace pro nauku víry v letech 2004 až 2013 laicizovala 848 kněží, a snaží se tomuto deliktu všemožně čelit a předcházet,“ řekl mons Tomasi pro Vatikánský rozhlas.

„Není mi ovšem přesně známo, kolik z nich bylo také trestně stíháno státními institucemi, ale předpokládám, že mnozí,“ dodal vatikánský diplomat.

Církev ve shodě se svou tisíciletou tradicí ovšem ponechává trestní postih zločinů státu a jeho institucím, kterým automaticky v dané zemi každý kněz podléhá. Sexuální delikty jsou stíhány různými státy světa různě, pokud vůbec. Církev stanovila věkovou hranici pro sexuální delikt na 18 let. Většina států má tuto hranici podstatně nižší (ČR - 15 let), pokud je vůbec stanovena, jako v případě těch muslimských.

Samotná trestní pravomoc Svatého stolce - nikoli církevně právní – by se vztahovala jenom na delikty spáchané na území městského státu Vatikán. Tam by pak muselo nastoupit i samotné trestní stíhání daného zločinu. Takový případ však neexistuje.

Počet 3420 kněží, kteří se na světě v letech 1950 – 2013 dopustili sexuálních deliktů a kteří byli postiženi církevními tresty, lze stěží porovnat se skutečným počtem kněží, kteří v uvažovaných letech vykonávali kněžskou službu, protože se mění v důsledku přílivu nových kněží, jejich úmrtí, odchodu z kněžství apod. Známé jsou pouze údaje celkového počtu kněží působících na světě v daném roce. Poslední takový údaj se týká roku 2011 a říká, že tehdy ve světě působilo 413 418 kněží.

Mons. Tomasi také uvedl čísla týkající se vyplaceného odškodnění ve Spojených státech, kde byly tyto částky nejvyšší. Na základě dohody biskupů USA s organizacemi sdružujícími oběti sexuálních deliktů bylo vyplaceno 2,5 miliardy dolarů. Psychologické terapie pro oběti stály dalších 78 milionů a dalších 47 milionů dolarů bylo vyplaceno na nejrůznější vedlejší výdaje spojené s touto kauzou. Více než polovina zmíněné částky však připadla nevelkému počtu advokátů, kteří jménem obětí jednali s biskupy o výši odškodného. To je však už jiná otázka, podotkl mons. Tomasi pro internetový deník Vatican Insider.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)