Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zvonaři v Nizozemí odlili již třetí zvon pro plzeňskou katedrálu

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 10. května 2014 9:38
Zvonaři v Nizozemí odlili již třetí zvon pro plzeňskou katedrálu

Ilustrační foto: biskup Tomáš Holub na tříkrálové koledě
Autor: facebookový profil Plzeňské charity

Plzeň - Třetí ze čtyř nových zvonů pro plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje odlili zvonaři 1. května v nizozemské dílně. V Plzni se zvon Hroznata, pojmenovaný po patronovi diecéze, představí 23. května před zahájením celostátní akce Noc kostelů. Kompletní sada zvonů na nejvyšší kostelní věži v Česku chybí více než 70 let, je zde jen zvon Prokop z roku 1835 a menší Anna z roku 1994. 

Předloni ve městě začala sbírka, která chce zajistit peníze na čtyři zvony a na úpravy ve věži. Je třeba vybrat ještě přes dva miliony korun, řekl ČTK architekt Jan Soukup, který se na projektu návratu zvonů podílí. 

První dva odlité zvony už v Plzni jsou. Zvony Marie a Jan Nepomucký odlil loni v létě v nizozemské dílně pražský zvonař Petr Manoušek. Z jeho dílny je i Hroznata. Poslední a také největší zvon, více než pětitunového Bartoloměje, bude odlévat v srpnu, řekl Manoušek ČTK. 

"Při odlévání Hroznaty jsme tavili 3,5 tuny zvonoviny, zvon bude vážit skoro tři tuny," uvedl. Vzhledem k tomu, že zvon se má objevit už brzo v Plzni, museli zvonaři o něco zkrátit dobu jeho chladnutí. Normálně by podle Soukupa chladl asi deset dní. "Vykopali jsme ho z formy asi po sedmi dnech, musíme všechno stihnout zkompletovat," řekl. Po příjezdu do Plzně bude zvon vystaven na speciální konstrukci na náměstí vedle katedrály, kde už jsou od loňska oba menší zvony. Stejně jako předchozí dva zvony, tak i Hroznata má na plášti zvěčněna jména dárců, kteří dali ve sbírce větší obnos. "Je na něm 150 jmen," řekl Soukup. 

Až se v létě dokončí poslední zvon Bartoloměj, usadí se celá sada přímo na věž. "Vyžádá si to složité úpravy," uvedl Soukup. Věž chrámu, která je národní kulturní památkou, se musí připravit na usazení těžkých zvonů, musí se upravit průchod turistů, kteří chodí na ochoz, řekl architekt. Poprvé se souhra zvonů včetně zapojení současného zvonu Prokopa rozezní v lednu 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. 

Zvony mohla církev pořídit díky sbírce, na jejímž organizování se podílí kromě farnosti síť plzeňských kaváren. Na zvony, transport a úpravy ve věži je třeba 9,5 milionu korun. Do sbírky přispěl i magistrát a některé městské obvody. 

Dominanta Plzně, gotická katedrála sv. Bartoloměje o zvony v minulosti několikrát přišla a vždy znovu dostala nové. První zvon se v ní rozezněl v roce 1446. Od počátku 16. století se počet zvonů a jejich jména ustálily. Při požáru v roce 1835 se zvony v žáru roztavily, v letech 1917 a 1941 byly za války zabaveny a roztaveny na zbraně. 

Nejmenší nový zvon Marie váží 1,2 tuny a jeho spodní průměr je 120 centimetrů, Jan Nepomucký váží 1,8 tuny a spodní průměr je 140 centimetrů. Bartoloměj by měl mít 5,5 tuny a při rozkývání bude potřebovat víc než čtyřmetrovou dráhu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)