Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík převezme v Londýně Templetonovu cenu

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 10. května 2014 9:51
Tomáš Halík převezme v Londýně Templetonovu cenu

Tomáš Halík, český katolický kněz, teolog, religionista a sociolog náboženství
Autor: Wikipedia.org / Petr Vodička / Creative Commons

Praha - Tomáš Halík převezme ve středu 14. května v anglikánském kostele St Martin in the Fields na Trafalgarském náměstí Templetonovu cenu. Předá mu ji John Templeton, syn zakladatele nadace, která cenu udílí. Ceremonie se kromě dalších zúčastní také kardinál Dominik Duka.

„Udělení Templetonovy ceny Tomáši Halíkovi je pro českou církev i pro celou naši zemi významná a radostná událost. Ukazuje se tak, že střední Evropa není jen místem, kde bylo náboženství, teologie a myšlení obecně v minulosti potlačováno, ale že zde byli a jsou lidé, kteří svým hlubokým myslitelským dílem dokáží oslovit nejen čtenáře české, ale i čtenáře v Evropě a také na jiných kontinentech,“ řekl kardinál Dominik Duka, který byl v den udělení ceny, 13. března, mezi prvními gratulanty.

Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D. (1948) přednáší filozofii a sociologii náboženství na Univerzitě Karlově, od roku 1990 je prezidentem České křesťanské akademie a působí jako farář pražské Akademické farnosti. Za komunistického režimu byl aktivní v náboženském a kulturním disentu a patřil k nejbližším spolupracovníkům kardinála Tomáška. Po roce 1989 podnikl přednáškové a studijní cesty do všech 6 kontinentů. Papež Jan Pavel II. ho jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími (1990) a Papež Benedikt XVI. čestným prelátem Jeho svatosti (2008). Svými četnými publikacemi a přednáškami doma i v zahraničí oslovuje nejen křesťany, ale také ty, kteří své životní směřování teprve hledají. Je členem Evropské akademie věd a umění a řady dalších institucí, obdržel řadu literárních i jiných cen doma i v zahraničí.

Templetonova cena se uděluje od začátku 70. let minulého století. První laureátkou se v roce 1973 stala známá misionářka, humanitární pracovnice a katolická řeholnice Matka Tereza. V roce 2012 ocenění obdržel tibetský duchovní vůdce dalajlama a loni jihoafrický arcibiskup a bojovník proti apartheidu Desmond Tutu. Nadace Johna Templetona, již zesnulého britského investora a filantropa, vyzdvihla, že prof. Halík se po sovětské invazi a následné okupaci Československa v letech 1968 až 1998 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Nadace také zdůraznila, že letošní laureát se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)