Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na zámku v Chropyni bude zahájena výstava sakrálních památek

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 13. května 2014 16:22
Na zámku v Chropyni bude zahájena výstava sakrálních památek

Kostel a zámek v Chropyni
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Chropyně (Kroměřížsko) - Muzeum Kroměřížska představí na zámku v Chropyni sakrální památky z 16. až 20. století. Základem výstavy Cestou křížů je sbírka téměř sta křížů a korpusů Ježíše Krista z území bývalého Československa, kterou nashromáždili manželé František a Božena Hojgrovi z Hrabové na Šumpersku. Výstava bude otevřena ve čtvrtek 15. května, řekl dnes ČTK ředitel muzea Jiří Stránský. 

Zmíněné předměty manželé postupně získávali systematicky v antikvariátech, starožitnictvích nebo od lidí. Podle Stránského ji věnovali arcibiskupství, které ji umístilo na zámku v Chropyni, jenž muzeum spravuje. Sbírku navíc doplnilo předměty ze svých depozitářů, mezi nimiž nechybějí například obrazy se sakrální tematikou, kříže i plastiky. Záštitu nad výstavou převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. 

"Křesťané vystavují kříže v chrámech i v rodinách, nosí křížky na krku jako znamení, že patří Kristu. Mnoho křížů stojí v krajině, u cest a na rozcestích, aby stále připomínaly, co je na životních cestách důležité, a byly znamením požehnání. Nesčetné kříže rozeseté po naší krajině svědčí o víře předků a ukazují, jak je naše země posvěcená," uvedl Graubner. Výstava na zámku potrvá celou letošní sezonu, tedy až do 5. října. Dětem nabídne interaktivní dílnu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)