Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Holub: O majetek obcí žádat nelze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. května 2014 16:26
Holub: O majetek obcí žádat nelze

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Praha - O majetek, který získala města a obce podle zákona, nemohou církve v rámci restitucí žádat. Shodli se na tom předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek s generálním sekretářem České biskupské konference (ČBK)Tomášem Holubem. ČTK o setkání, které se konalo minulý týden, dnes informoval František Jemelka z tiskového střediska ČBK.

Někdejší církevní majetek mohl být na města a obce v minulosti převeden buď v souladu s platnou právní úpravou, nebo v rozporu s takzvaným blokačním paragrafem. V prvním případě o takový majetek nelze v rámci vyrovnání státu s církvemi žádat, protože se za něj vyplácí finanční náhrada. Ve druhém případě je třeba u jednotlivých případných žádostí posuzovat, zda vlastnictví státu trvá.

"Shodli jsme se, že se budeme vzájemně informovat o nejasných majetkových případech, aby se celý proces církevních restitucí urychlil a majetek měst a obcí odblokoval," říká Jiránek. "Naší společnou snahou je případné nejasnosti co nejdříve vyřešit tak, aby se pomohlo i oprávněným nárokům církevních subjektů," doplnil Holub.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu - tedy právě třeba obecní majetek. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Podle informací z tisku se církve podáváním žalob u soudů snaží získat i ten majetek, který v minulosti stát převedl na obce.

Církevní společnosti podaly státním úřadům tisíce žádostí o vydání majetku, nejvíc jich obdržel Pozemkový úřad. Ten však v současné době nestíhá dodržovat půlroční zákonnou lhůtu na uzavření dohody o vydání majetku. Úřad se s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) koncem dubna dohodl, že přijme 130 nových zaměstnanců. Loni, tedy v době, kdy již zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi platil, více než 300 zaměstnanců úřad propustil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)