Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Unitáři chtějí vyučovat náboženství, výjimku projedná vláda

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. května 2014 9:05
Unitáři chtějí vyučovat náboženství, výjimku projedná vláda

Průčelí Paláce Unitaria v Praze
Autor: unitaria.cz

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) předloží ve středu vládě návrh, aby Náboženská společnost českých unitářů mohla vyučovat náboženství na státních školách. Jde o výjimku ze zákona o církvích a náboženských společnostech, kterou vláda musí schválit. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová. Unitáři by se tak přidali k devíti státem registrovaným církevním společenstvím, které právo vyučovat náboženství na státních školách mají.

Patří k nim Apoštolská církev, Církev adventistů sedmého dne, Církev československá husitská, Církev římskokatolická, Českobratrská církev evangelická, Křesťanské sbory, Luterská evangelická církev v České republice, Náboženská společnost Svědkové Jehovovi a Slezská církev evangelická augsburského vyznání.

Pro přiznání oprávnění k výkonu zvláštních práv, k nimž zmíněná výuka patří, musejí církve podle mluvčí splnit přísné podmínky. Po přechodnou dobu, nejdéle do pěti let od nabytí účinnosti zákona o církvích a náboženských společnostech (tedy do 7. ledna 2007) mohly získat zvláštní práva i jednodušším způsobem, bez splnění některých podmínek. Byl k tomu nutný souhlas vlády.

Náboženská společnost českých unitářů a několik dalších církví požádaly o tuto výjimku až krátce před uplynutím pětileté lhůty a vláda podle mluvčí tehdy nestihla o žádosti rozhodnout do 7. ledna 2007. "Náboženská společnost českých unitářů se jako jediná obrátila na soud. Nejvyšší správní soud nakonec rozhodl, že vyšší náročnost přípravy materiálů pro jednání vlády nemůže být k tíži náboženské společnosti a že o její žádosti musí být věcně rozhodnuto," říká mluvčí. Proto nyní ministerstvo požádalo vládu o její souhlas s udělením výjimky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)