Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve vojenském prostoru Doupov mohou poutníci přispět ke stavbě originálního kostela

Domácí zpravodajství / kir / aka-čr / 4. června 2014 9:44
Ve vojenském prostoru Doupov mohou poutníci přispět ke stavbě originálního kostela

Vizualizace budoucího Kostela svatého Michaela
Autor: Ministerstvo obrany ČR

Doupov - Asociace křesťanů v armádě spolu s Duchovní službou armády České republiky pořádá pěší ekumenickou pouť, která se uskuteční 14. června ve výcvikovém vojenském prostoru Doupov. Jde o akci k podpoření výstavby nového vojenského kostela a připomenutí 100.let od zahájení první světové války. Pouť začíná v 10 hodin u Lázní Kyselka.

Ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku, na místě pojmenovaném Špičák, vznikne unikátní kostel, na jehož stavbě se budou moci podílet sami poutníci. Místu, které bude sloužit nejen vojenským ekumenickým bohoslužbám požehnal před dvěma lety kardinál Dominik Duka.

Kostel, jenž bude zasvěcen Sv. Archandělu Michaelovi, patronovi vojáků, výsadkářů a bezpečnostních sil, je výjimečný tím, že se na jeho vzniku může podílet prakticky kdokoliv. Vymezeno je pouze místo a budoucí tvar stěn. Stavební materiál – kameny – přinesou a uloží k ostatním poutníci. Základní kámen pochází ze zdiva kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stál na horním konci náměstí zaniklého města Doupov. Kostel byl v roce 1953 po vzniku vojenského výcvikového prostoru uzavřen, budova byla definitivně stržena o dvacet let později. Architekt Jakub Tejkl získal za svůj projekt několik ocenění, například prestižní Cenu Josefa Hlávky.

Vzhledem ke skutečnosti, že prostor výstavby se nachází v ohroženém prostoru, není trvale zpřístupněn veřejnosti. Pro poutníky je tedy jedinečná příležitost sdílet se na tomto místě.

Ubytování je pro účastníky přichystáno v Pastoračním a vzdělávacím centru v Perninku, kde bude k dispozici vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec Petr Fiala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)