Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Seminář v Poslanecké sněmovně připomněl královnu Elišku Přemyslovnu

Domácí zpravodajství / juml / augustinandrle.cz/red / 5. června 2014 8:29
Seminář v Poslanecké sněmovně připomněl královnu Elišku Přemyslovnu

Seminář o Elišce Přemyslovně ve Sněmovně
Autor: augustinandrle.cz

Praha - V úterý uspořádal poslanec Augustin Andrle ve Státních aktech Poslanecké sněmovny seminář „K poctě české a polské královny Elišky Přemyslovny“, nad kterým přijal záštitu předseda Sněmovny Jan Hamáček a ministr kultury Daniel Herman.

„Eliška byla velká panovnice a vlastenka, kterou by si měl národ v době upadajícího národního povědomí připomínat,“ řekl v úvodu poslanec Hnutí Úsvit, který nechal při příležitosti semináře namalovat obraz královny Elišky a vydat sborník přednášek, na jehož nákladech se podílela i Poslanecká sněmovna. Andrle se netají tím, že vlastním cílem semináře bylo iniciovat začátek debaty a následně případně i proces vedoucí  k možnému blahořečení této královny.

Ministr Kultury Daniel Herman v úvodním slovu  připomněl posluchačům, jak moc důležité je, zvláště v dnešní době, znát svou historii, aby se z ní člověk mohl poučit. Ve stejném duchu navázal i předseda Hnutí Úsvit Tomio Okamura. „Žít pro svou zemi neznamená jít proti ostatním národům,“ pronesl.

Kunsthistorička Klára Benešovská z Ústavu dějin umění připomněla kulturu a umění z Eliščiny doby, exministr školství a kněz prof. Petr Piťha zasadil obraz Elišky do širšího významu člověka a víry a zdůraznil ženskou linii v dobách Přemyslovců. Petr Kubín z Katolické teologické teologické fakulty v Praze uzavřel první cyklus přednáškou o obecném procesu beatifikace (blahořečení) a kanonizace (svatořečení).

„Štrikováním proti rozvalu státu?“ Nazvala svůj příspěvek bývalá ředitelka památkového úřadu Vladimíra Koubová, která ve svém obsáhlém příspěvku pojednala o symbolice a výkladu slov Eliščiny doby.  Prezident sdružení pro obnovu a rozvoj kulturního dědictví ČR Pavel Přemysl Ries ve svém proslovu nastínil teorii, co kdyby za Přemyslovců platila pragmatická sankce. Biskupský vikář Arcibiskupství pražského Vojtěch Eliáš zase zdůraznil duchovní kořeny českého národa. Zuzana Všetečková z Ústavu dějin umění přednesla příspěvek o blahořečení Elišky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)