Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánská křesťanka odsouzená k oběšení se odvolala

Ze světa / juml / ČTK / 5. června 2014 13:16
Súdánská křesťanka odsouzená k oběšení se odvolala

Súdánská lékařka Meriam Ishagová s manželem
Autor: Facebook.com / Daniel Wani

Chartúm - Súdánka odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství se proti verdiktu soudu odvolala. Její právník Imán Abdal Rahmán to dnes sdělil agentuře AP. V textu odvolání se podle něj požaduje propuštění ženy vzhledem k tomu, že během procesu došlo "k procedurálním chybám". Případ vyvolal velkou mezinárodní odezvu, rozsudek kritizovaly mimo jiné USA, Francie či Británie.

V minulých dnech se objevily informace, že Súdánka bude propuštěna. Súdánský ministr zahraničí to ale v neděli popřel a o údajném osvobození nic nevěděl ani manžel odsouzené.

Soud dospěl k rozsudku nad sedmadvacetiletou Meriam Ishagovou 15. května. Žena dostala možnost vrátit se k islámu, ale odmítla to. Má být oběšena. Odsouzená na konci května porodila ve vězení holčičku. Poté se objevily informace, že výkon trestu bude nejméně o dva roky odložen, aby se žena mohla o dítě starat.

Meriam se narodila v rodině muslimského otce a křesťanské matky. Na svou obhajobu prohlásila, že ji matka vychovala jako ortodoxní křesťanku, neboť otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele i její první dítě - dvacetiměsíční syn.

Organizace Amnesty International rozsudek kritizovala a označila ho za "odporný". Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že je verdiktem "hluboce zneklidněno". Zrušení trestu žádá i Česká republika: její představitelé rozsudek považují za nepřiměřený a nepřijatelný.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)