Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Organizace islámské spolupráce odsoudila Zemanovy výroky o islámu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. června 2014 19:07
Organizace islámské spolupráce odsoudila Zemanovy výroky o islámu

Prezident Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Organizace islámské spolupráce (OIC) odsoudila nedávné výroky českého prezidenta Miloše Zemana, které pronesl při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května (viz www.icej.cz). Zeman se tehdy vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu a uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie. Mezinárodní organizace nyní žádá za tato slova omluvu, vyplývá z prohlášení OIC, které podle informací ČTK v uplynulých dnech obdržely i některé české vládní úřady a rovněž prezidentská kancelář.

"Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu," uvedl tehdy český prezident během svého projevu. "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitizmus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," dodal.

Generální tajemník OIC Ijád Amín Madání vyjádřil nad Zemanovými výroky zklamání. Jsou podle něj nicméně v souladu s prezidentovými předchozími prohlášeními na adresu islámu, kdy prý Zeman srovnával "věřící v Korán s antisemity a rasistickými nacisty" či uvedl, že "nepřítelem je anticivilizace", která se šíří od severní Afriky po Indonésii, kde žijí dvě miliardy lidí".

Všechna tato prohlášení podle Madáního nejen ukazují prezidentův nedostatek znalostí a nepochopení islámu, ale zároveň ignorují historická fakta, že antisemitismus a rasismus jsou evropské jevy. "Nemají kořeny v islámu, ani v náboženství, ani v historii, ani v civilizaci. K holokaustu nedošlo v oblasti od severní Afriky po Indonésii," uvedl Madání.

Výroky českého prezidenta jsou podle organizace OIC navíc i "nezodpovědné a posilují existující stereotypy, podněcování k nenávisti, diskriminaci a násilí proti muslimům kvůli jejich víře". Jsou prý rovněž v rozporu s globálním úsilím posílit dialog mezi civilizacemi, kulturami a náboženstvími ve snaze podpořit multikulturalismus, pochopení a mír.

"Bylo by vhodné, aby se prezident Miloš Zeman za svá hluboce urážlivá a nenávistná prohlášení proti islámu omluvil milionům muslimů po celém světě," stojí rovněž v prohlášení Organizace islámské spolupráce, která je mezinárodní organizací sdružující 57 zemí. Její snahou je být kolektivním hlasem islámského světa a chránit zájmy muslimů, sídlo má v saúdskoarabské Džiddě.

Prezident Zeman muslimy pobouřil již loni na podzim, když naznačil možnost přesunu českého zastupitelského úřadu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jeho výroky tehdy odsoudila právě Organizace islámské spolupráce, ale rovněž i Liga arabských států (LAS).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)