Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát vydal alžbětinkám pozemky v centru Prahy se dvěma kaplemi

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. června 2014 15:02
Stát vydal alžbětinkám pozemky v centru Prahy se dvěma kaplemi

Stát vydal řádu alžbětinek pozemky na Novém Městě v Praze s kaplemi sv. Marie Lourdské a sv. Panny Barbory
Autor: ÚZSVM

Praha - Stát vydal Řádu svaté Alžběty pozemky na Novém Městě v Praze s kaplemi sv. Marie Lourdské a sv. Panny Barbory, které jsou kulturními památkami. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.

Dohoda se týká pozemků v areálu Nemocnice sv. Alžběty, kterou vlastní Konvent sester alžbětinek v Praze, a pozemků s uvedenými kaplemi, jež slouží sestrám katolického řeholního řádu k duchovním účelům. Vydané pozemky v areálu nemocnice mají plochu 3878 metrů čtverečních, dodal úřad.

Podle advokátky Květoslavy Orcové, která konvent v jednáních o restitucích zastupuje, jsou pozemky funkční součástí areálu nemocnice. Jde především o zeleň, na části jsou postaveny kaple, plastiky nebo kříž. Nemocnici stát alžbětinkám vrátil již na počátku devadesátých let. Vydané pozemky chce konvent zpřístupnit a využít pro pacienty nemocnice. Část z nich již měl v pronájmu od Prahy 2, ročně za ně platil 10.000 korun, dodala Orcová. Jednu z kaplí bude časem nutné opravit.

Konvent s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových řeší navrácení i dalších zahrad, které sousedí s areálem. Ty měří bezmála 7000 metrů čtverečních. Podle Orcové již byla ohledně vydání zahrad podepsána dohoda, nyní je vydání ve správním řízení.

Kaple sv. Panny Barbory s kostnicí byla postavena v roce 1768 a vysvěcena v roce 1769. Původně vznikla jako hřbitovní kaple, která slouží hřbitovu kláštera alžbětinek při kostele Panny Marie Bolestné na Slupi. Hřbitov si alžbětinky vybudovaly na místě bývalých vinic a zahrad ve svahu pod kostelem sv. Apolináře.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)