Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židé jsou znepokojeni oceněním Gibsona na MFF, vadí jim jeho film Umučení Krista

Kultura / vlu / ČTK / 3. července 2014 15:38
Židé jsou znepokojeni oceněním Gibsona na MFF, vadí jim jeho film Umučení Krista

Mel Gibson
Autor: Flickr.com / Kim Davies / Creative commons

Praha - České židovské obce znepokojuje účast a ocenění hollywoodského oscarového herce a režiséra Mela Gibsona na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Jeho film Umučení Krista z roku 2004 představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti a udělením ceny festival dává prostor antisemitským názorům. Federace židovských obcí to uvádí v dopise, který adresovala prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi. Vedení festivalu názor federace respektuje, hodnotí však výhradně Gibsonovu filmařskou kariéru. 

"Dopis od Federace židovských obcí v ČR jsme obdrželi, její názor respektujeme, ale znovu opakujeme, že hodnotíme výhradně filmařskou kariéru Mela Gibsona. K ostatnímu se necítíme povoláni vyjadřovat," reagovala na dopis mluvčí přehlídky Uljana Donátová. Dodala, že snímek Umučení Krista, o kterém se dopis zmiňuje, ve festivalovém programu není.

"Nepřísluší nám hodnotit jeho (Gibsonovy) filmařské kvality, nicméně udělením takovéto ceny se MFF KV stává další z velmi diskutabilních platforem, která pozvolna mění atmosféru v naší zemi z tradiční, relativně tolerantní společnosti, navazující na masarykovské tradice První republiky, na společnost, ve které je dáván prostor hostilním, xenofobním a antisemitským názorům," píše federace v dopise.

Židovské obce poukazují na film, který Gibson natočil před deseti lety a který zobrazuje posledních dvanáct hodin Ježíšova života. Opírají se o názor komentátorů, podle nichž jde o jeden z nejútočnějších filmů, který byl kdy natočen. "Již krátce po uvedení filmu bylo konstatováno, že v době vzrůstajícího antisemitismu lze Gibsonovo dílo snadno zneužít k legitimizaci protižidovské nenávisti," dodávají židovské obce.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartuje v pátek. Gibson na něm převezme Křišťálový glóbus na mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Poté představí zatím svůj poslední režisérský opus - mystické drama Apocalypto.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)