Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanský pastor byl v Číně odsouzen k 12 letům vězení

Ze světa / vlu / ČTK / 4. července 2014 22:54
Křesťanský pastor byl v Číně odsouzen k 12 letům vězení

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Peking - V centrální Číně byl dnes ke dvanácti letům vězení odsouzen jeden místní křesťanský pastor. Soud jej usvědčil z podvodu a narušování veřejného pořádku. Jeho stoupenci ale podle agentury AP tvrdí, že je obětí tvrdého vládního zákroku proti náboženství. Čína má prý obavy z nárůstu aktivit náboženských skupin.

Pastor Čang Šao-ťi, působící v okresním zastoupení křesťanské církve v provincii Che-nan, se prý provinil například tím, že vyzýval věřící ke shromažďování za účelem narušování veřejného pořádku. Čang se proti rozsudku odvolá, řekl jeho právní zástupce. Důvodem pro odsouzení jeho klienta je prý Čangova široká obliba mezi věřícími, díky níž roste i počet křesťanů v oblasti.

Církev, ke které pastor patří, má sice od vlády povoleno organizovat bohoslužby, je ale ve sporu s místními úřady kvůli půdě na výstavbu nové budovy.

V Číně žije podle oficiálních odhadů 23 milionů křesťanů. Americký výzkumný ústav Pew Research Center přitom počet čínských křesťanů před čtyřmi lety odhadoval na 67 milionů. Spousta církví v zemi totiž nemá vládní povolení k činnosti, jejich stoupenci se ale přesto scházejí, a jsou tak terčem opakovaných zákroků vlády.

Vládnoucí komunistická strana je vůči náboženství ostražitá, vidí v něm možný zdroj manifestací, které by mohly zpochybnit její vládu.

Ve východní provincii Če-ťiang, kde žije řada křesťanů, strhávají úřady z místních kostelů kříže kvůli tomu, že k nim údajně chybí stavební povolení.

Ostrý zákrok vůči církvím vnímá sociolog a odborník na náboženství Číny Feng-kang Jang jako posílení současných snah potlačit v Číně občanskou společnost. "Tím, jak roste jejich počet, mají křesťané větší sebedůvěru, díky níž dokážou čelit porušování lidských a občanských práv," říká profesor Jang. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)