Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italská prokuratura vyšetřuje církevní procesí k domu mafiána

Ze světa / vlu / ČTK / 7. července 2014 18:26

Řím - Italská prokuratura začala vyšetřovat okolnosti katolického procesí z minulého týdne, které v jihoitalské Kalábrii vzdalo hold jednomu z předáků místní mafie drženému v domácím vězení. Informovala o tom agentura ANSA. Vatikánský deník L'Osservatore Romano dnes označil incident z Kalábrie za "pokřivení náboženského cítění" a za "něco, k čemu stále dochází".

Církevní průvod v kalábrijském městečku Oppido Mamertina, v němž byli vedle představitelů místního duchovenstva i starosta a řada obyvatel, se minulý týden ve středu odchýlil od plánované trasy a zamířil k domu, v němž si ze zdravotních důvodů v režimu domácího vězení odpykává trest jeden z mafiánů. Účastníci průvodu mu vzdali hold se sochou Panny Marie na ramenou.

Podle agentury AP šlo o zjevný akt vzdoru vůči papeži Františkovi, který před dvěma týdny při návštěvě tohoto kraje členy místní mafiánské organizace 'Ndrangheta exkomunikoval. Oppido Mamertina je navíc podle ANSA známé jako rodiště řady mocných klanů 'Ndranghety.

Kalábrijská prokuratura nyní chce zjistit, zda zastavení u domu mafiána bylo předem připravené, nebo šlo o spontánní akci. Pokud vyšetřovatelé dojdou k názoru, že to bylo zorganizované, chtějí vypátrat toho, kdo je za to odpovědný.

Mezitím římskokatolický vězeňský kněz Marco Colonna listu la Repubblica řekl, že nadále i přes Františkovo prohlášení o exkomunikaci členů organizovaných zločineckých skupin poskytuje svaté přijímání odsouzeným mafiánům. Podle Františka se tito lidé od katolické víry odtrhli tím, že se vydali "cestou ďábla". Colonna ale tvrdí, že se nemůže vyhnout tomu, aby mafiánům ve věznicích svátost neposkytoval. Vatikán podle Reuters již upřesnil, že papežova slova nebyla vynesena ve smyslu formálních náboženských nařízení, ale jako komentář toho, že zločinci se sami svým chováním víry zřekli. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)