Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zisk vatikánské banky loni kvůli odpisům prudce klesl

Ze světa / juml / ČTK / 9. července 2014 7:09
Zisk vatikánské banky loni kvůli odpisům prudce klesl

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Čistý zisk vatikánské banky, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí (IOR), loni prudce klesl. Dostal se na 2,9 milionu eur (79,6 milionu Kč) z 86,6 milionu eur v předchozím roce. Důvodem byly odpisy investic, které banka učinila před zahájením své vlastní reformy. Vliv ale měly i mimořádné výdaje na odborníky z vnějšku, kteří měli pomoci bance zlepšit transparentnost. IOR loni v rámci procesu vlastního očištění zablokovala asi 3000 účtů více než dvou tisícovek klientů.

Bankou již několik let otřásají skandály, včetně obvinění z praní špinavých peněz. IOR se proto snaží napravit svoji reputaci, přistoupila k restrukturalizaci a zvolila si nové vedení.

Z 3000 zrušených účtů jich podle banky bylo kolem čtyř set takzvaných spících a s malým zůstatkem, které byly roky neaktivní. Dalších 359 smluv musela banka ukončit, když se zjistilo, že zákazníci nesplňují kritéria k tomu, aby mohli mít účet u banky. IOR má podle agentury Reuters asi 15.500 klientů, většinou s jedním účtem.

Bez zahrnutí mimořádných položek a odpisů by banka za loňský rok vykázala zisk 70 milionů eur. Kvůli uzavření účtů přišla asi o 400 milionů eur.

Banka však uvedla, že po restrukturalizaci se jí opět daří. Za šest měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 57,4 milionu eur, což je srovnatelné s výsledky za stejné období roku 2012.

Banka za loňský rok přispěla do rozpočtu Vatikánu částkou 54 milionů eur, zatímco v roce 2012 její příspěvek činil 54,7 milionu eur. Tyto peníze jsou podle agentury ANSA určeny na charitu a "evangelické aktivity" papeže.

Vatikánskou banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Má na starosti také penzijní systém pro tisíce zaměstnanců Vatikánu. Banka není přístupná veřejnosti, mezi její klienty patří zaměstnanci Vatikánu, řeholní řády, preláti a akreditovaní diplomaté ve Vatikánu. Pověstí banky však otřáslo množství různých pochybení lidí, kteří byli oprávněni mít v bance účet, a pochybné jednání s finančními institucemi v Itálii.

Finance banky přitom byly dlouho opředeny tajemstvím. Od 80. let důvěrou v banku otřáslo několik skandálů a časopis Forbes ji označil za nejvíce uzavřenou banku světa. Za poslední více než rok však banka prošla pod novým vedením obrovskou proměnou. Mimo jiné uzavřela stovky účtů, zavedla přísná opatření pro boj proti praní špinavých peněz a zahájila několik vyšetřování podezřelých aktivit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)