Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na karlovarském festivalu pracuje i ekumenická porota

Kultura / vlu / ČTK / 10. července 2014 11:25
Na karlovarském festivalu pracuje i ekumenická porota

Tisková konference: Jak pracuje ekumenická porota? Ida a ti druzí: Petr Vacík, Hans Hodel
Autor: kviff.com

Karlovy Vary - Letos už pojedenadvacáté zasedá na MFF v Karlových Varech ekumenická porota složená ze zástupců křesťanských institucí Signis a Interfilm. Podle nich je i filmové umění významným nástrojem spirituálního i obecně individuálního rozvoje člověka. Letos je čtyřčlenná, jsou v ní dva zástupci z České republiky a další z Francie a Švýcarska.

Umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová hodnotí práci této jury kladně. Za pozitivní považuje, když si její cenu odnesou tvůrci filmu, který statutární porota opomenula.

Ekumenické poroty zasedají také na festivalech v Locarnu (od roku 1973), Cannes (1974), Montrealu (1979), Lipsku (1990), Berlíně (1992) a dalších přehlídkách. Jejich členové reprezentují hlavní křesťanská vyznání. Oceňují díla, která obsahují humánní hodnoty, odbourávají předsudky, snaží se narovnávat pokřivené mezilidské vztahy a odsuzují násilí. Nemusí přitom jít o snímek s náboženskou tematikou.

Dříve se snažila ekumenická porota ve Varech hledat film, který by si zasloužil cenu, ve všech sekcích, v posledních letech se soustřeďuje na hlavní soutěž. V uplynulých letech ocenila například slovenský film režiséra Martina Šulíka Zahrada, snímek Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo a ruské drama režiséra Sergeje Bodrova Kavkazský zajatec.

Další nestatutární porotou na MFF v Karlových Varech je například jury Mezinárodní federace filmového tisku (FIPRESCI). Své ceny jejich členové tradičně udělí už v sobotu odpoledne.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)