Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež slíbil řešit celibát kněží a potírat pedofilii v církvi

Ze světa / juml / ČTK/red / 14. července 2014 7:35
Papež slíbil řešit celibát kněží a potírat pedofilii v církvi

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Řím - Papež František se bude zabývat celibátem kněžích, ale zdůraznil, že si to vyžádá více času. V rozhovoru, který dnes zveřejnil italský deník La Repubblica, také odsoudil sexuální násilí proti dětem. Rovněž prý také také řekl, že mezi duchovními jsou podle jeho odborníků asi dvě procenta pedofilů. O tuto formulaci se následně rozhořely spory. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi podle BBC upozornil na to, že list citoval papežova slova nepřesně.

Na tuto formulaci reagoval na svém facebookovém profilu také kardinál Dominik Duka, překlad korigoval: Jak pracují novináři: právě vyšlo na Novinkách.cz z údajného zdroje BBC, že papež František uvedl, že každý padesátý kněz je pedofil, tedy že 2% kněží, biskupů a kardinálů jsou pedofilové. Kdyby se někdo obtěžoval podívat na stránky La Repubblica, kde rozhovor vyšel, zjistil by, že papež řekl, že 2% pedofilů jsou kněží... Což jsou docela jiné počty, nevím ale, jestli pochopitelné pro naše novináře.

Na otázku, zda katoličtí kněží se budou jednou smět ženit, papež odpověděl, že jejich celibát byl zaveden 900 let po smrti Ježíše a že v některých východních církvích pod záštitou Vatikánu se kněží mohou ženit. "Existuje skutečný problém, ale není prvořadý. Vyžádá si to čas, ale jsou řešení a já je najdu," řekl bez dalšího upřesnění.

Pedofilie v církvi označil za "lepru" týkající se prý dvou procent duchovních, včetně biskupů a kardinálů. Podle této bilance by se pedofilie týkala zhruba 8000 z celkového počtu kolem 414.000 kněží. "Považuji tento stav za nesnesitelný," zdůraznila podle webu BBC hlava římskokatolické církve. František slíbil "se tomu postavit s přísností, jakou si to vyžaduje".

Podle Lombardiho papežova citace o pedofilech není přesná. Také řekl, že rozhovor s La Repubblica nebyl skutečným rozhovorem v pravém slova smyslu, ačkoli byl naplněn "smysl i duch" konverzace. Mimo jiné uvedl, že z diskuze s papežem nebyla pořízena nahrávka a že František poté nekontroloval, zda jsou odpovědi v listu přesné.

Římský zpravodaj BBC David Willey k tomu poznamenal, že papežovy projevy "spatra" často provází nejasnosti či nesrovnalosti. Je to prý tím, že chce oproti svému předchůdci prokázat vstřícnější přístup církve, což ale někdy mezi jeho mediálními poradci vyvolává zděšení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)