Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 915 lety dobyla křižácká vojska Jeruzalém

Ze světa / vlu / ČTK / 14. července 2014 11:11

Jeruzalém/Praha - Dobytím Jeruzaléma po čtyřtýdenním obléhání skončila před 915 lety, 15. července 1099, první z takzvaných křížových výprav. Cílem těchto válečných tažení směřujících ze západní Evropy zejména do tehdejší Palestiny bylo vypudit jinověrce ze svatých míst křesťanů. V pozadí středověkých křížových výprav však kromě náboženských důvodů stály i mocenské a kořistnické zájmy.

První tažení pod vlajkou s červeným křížem vyhlásil papež Urban II. roku 1095 s cílem navrátit Turky obsazený Jeruzalém (město podle křesťanské tradice spjaté s životem a smrtí Ježíše Krista) pod vládu křesťanů. Do čela prvních křižáků, jimž bylo slíbeno odpuštění hříchů a ochrana majetku po dobu jejich nepřítomnosti, se postavil lotrinský vévoda Gottfried z Bouillonu. Pod jeho vedením v červenci 1099 na 12.000 až 15.000 křižáckých rytířů dobylo Jeruzalém a povraždilo jeho muslimské a židovské obyvatele. Podle arabských historiků křižáci zmasakrovali 70.000 lidí, západní dějepisci hovoří o 10.000 obětech.

Po dobytí Jeruzaléma v roce 1099 zřídili křižáci na Blízkém Východě několik křesťanských států, z nichž království jeruzalémské přetrvalo příštích 88 let. Po první křižácké výpravě následovala řada dalších (celkem sedm velkých tažení a několik menších), které dohromady trvaly přes 200 let. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)