Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Chrudimi se konala mše za zesnulého vojáka z mise

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. července 2014 6:06

Chrudim - V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi včera zasedli do lavic hlavně ženy, děti a několik starších věřících, kteří si na mši připomněli památku českého vojáka, jenž byl minulý týden těžce zraněn v Afghánistánu a dnes zemřel v pražské nemocnici. Rotmistr Jaroslav Lieskovan byl příslušníkem 43. výsadkového motorizovaného praporu v Chrudimi.

Chrudimský vikář a arciděkan římskokatolické církve Jiří Heblt, který mši sloužil, připomněl Lieskovanovu památku na začátku i v závěru mše. Podle Heblta zůstala po zemřelém vojákovi manželka a tři děti.

Mši k uctění památky padlých vojáků Heblt narychlo uspořádal již ve středu 9. července ráno v kostele svaté Kateřiny v Chrudimi. "Shodou okolností byla na ranní mši volná intence, takže jsem okamžitě věděl, za koho ji obětuji," uvedl farář.

Zádušní mše za všech pět padlých vojáků, z nich čtyři byli příslušníky 43. výsadkového motorizovaného praporu v Chrudimi, se bude konat v pátek v 18:00 v chrudimském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Čtyři vojáci, kteří v úterý zemřeli v Afghánistánu, budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady se uskuteční s vojenskými poctami.

Armáda ráno na www.army.cz zveřejnila totožnost čtyř českých obětí úterního sebevražedného atentátu. Útok nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. Dnes dopoledne k nim přibyl Jaroslav Lieskovan, který podlehl těžkým zraněním.

Jména padlých vojáků armáda zveřejnila se souhlasem jejich rodin. "Tímto zároveň žádáme všechny, aby z úcty k nim respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků vystaveni," zdůraznila dnes mluvčí generálního štábu Jan Růžičková.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)