Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané hromadně utíkají z Mosulu před islámskými radikály

Ze světa / MiH / ČTK / 19. července 2014 10:03
Křesťané hromadně utíkají z Mosulu před islámskými radikály

Ilustrační foto - Uprchlíci v severním Iráku (19. června 2014)
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kajzer /fotoreporter TV Prima

Bagdád - Křesťané v Mosulu, který v polovině června dobyli ozbrojenci organizace Islámský stát (IS), se včera dali hromadně na útěk. Rozhodli se tak poté, co jim radikálové dali několikahodinové ultimátum k opuštění města. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na patriarchu chaldejských křesťanů a na další svědky. 

Podle patriarchy Louise Saka křesťanské rodiny z Mosulu zamířily do Dahúku a Irbílu v autonomním iráckém Kurdistánu. Podle něj je to poprvé v dějinách Iráku, co bude Mosul bez křesťanů. Před červnovou ofenzivou IS mělo toto druhé největší město v Iráku přes dva miliony obyvatel. 

Svědci uvedli, že z tlampačů některých mešit se ozývaly výzvy určené křesťanům, aby do soboty město opustili. Radikálové z Islámského státu už minulý týden křesťany varovali, co je v Mosulu čeká. "Byli jsme šokováni tím prohlášením, které vyzývalo křesťany, aby konvertovali k islámu, nebo zaplatili speciální daň, nebo opustili město s tím, že jejich domy připadnou Islámskému státu," řekl k tomu Sako. 

V prohlášení se podle AFP také uvádí, že pokud se křesťané odmítnou podřídit, "nečeká je nic jiného než meč". Patriarcha dodal, že v posledních dnech bylo několik domů křesťanů označeno. 

Před invazí americké armády do Iráku v roce 2003 žilo v Iráku přes milion křesťanů, převážně v Bagdádu. Po vražedném násilí, které se od té doby rozmohlo, jich v celé zemi není více než 400.000. Velká část z nich zůstala v provincii Ninive, jejímž správním střediskem je právě Mosul, napsala AFP. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)