Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev v Německu zažívá vzrůstající odliv věřících

Ze světa / MiH / ČTK / 19. července 2014 10:31
Katolická církev v Německu zažívá vzrůstající odliv věřících

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Berlín - Odliv věřících z katolické církve v Německu se loni prudce urychlil. Formálně ji opustilo 178.805 lidí, patrně kvůli aféře kolem limburského biskupa, který si nechal zbudovat nákladnou rezidenci. Oznámila to včera podle serveru Spiegel Online německá biskupská konference v Bonnu. 

Předloni církev opustilo 118.335 lidí a loni odliv ještě výrazně zesílil. Počet loňských odchodů z církve však nedosáhl počtu z roku 2010, kdy církví zmítal skandál kolem zneužívání nezletilých duchovními a církev během roku opustilo 181.000 lidí. Katolická církev v Německu přitom loni měla zhruba 24,2 milionu členů. 

V Německu je za člena katolické církve považován věřící, který jí platí církevní daň. Pokud člověk na místním finančním úřadě prohlásí, že svou církev opouští, je placení daně zproštěn. 

Papež František v březnu přijal rezignaci limburského biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta, který byl měsíce kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Podle původního rozpočtu měla renovace sídla stát zhruba 5,5 milionu eur (151 milionů Kč), konečný účet se ale vyšplhal na 31 milionů eur (852 milionů Kč). 

Okázalý životní styl Tebartze-van Elsta byl Vatikánu stejně jako německým věřícím trnem v oku zvláště poté, co František po svém loňském nástupu do úřadu začal razit pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a o lidi na okraji společnosti. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)