Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Potíže s církevními restitucemi bude řešit výbor, slíbil Sobotka (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 24. července 2014 11:40
Potíže s církevními restitucemi bude řešit výbor, slíbil Sobotka (Aktualizováno)

Bohuslav Sobotka, od 17. ledna 2014 předseda vlády České republiky
Autor: Wikipedia.org / Pavel Ševela / Creative Commons

Praha - Zákon o církevních restitucích je třeba respektovat, řekl dnes poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slíbil, že případnými problémy při vydávání majetku se i na podněty poslaneckých klubů bude zabývat vládní výbor. Ministerský předseda, který patří ke kritikům podoby restitucí schválených v minulém volebním období, potom bude o závěrech Sněmovnu informovat.

Sněmovna se k církevním restitucím sešla na podnět opozičních KSČM a hnutí Úsvit. Nakonec jen poslanci těchto dvou seskupení zvedli ruku pro program schůze, což nestačilo. Navzdory tomu poslanci o restitucích před hlasováním debatovali asi 2,5 hodiny

Sobotka dnes opět zákon schválený v minulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) kritizoval. Neobsahuje prý dostatečné kontrolní mechanismy, objem majetku i lhůty jsou nereálné. Premiér ale taky zdůraznil, že norma prošla testem ústavnosti a je nutné ji respektovat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval metodický pokyn k vydávání majetku, který podle něho platí pro Státní pozemkový úřad, ale pro Národní památkový úřad nikoli. Je podle něho nutné jej doplnit a zpřesnit. "Dochází k určitým excesům, které bychom neměli pominout," řekl předseda komunistické strany. Existují podle něho vícečetné žádosti o majetek, nejsou prý respektovány zákon o pozemkové reformě z roku 1919 a o její revizi z roku 1947 ani soudní verdikty. Filip má prý navíc informace, že některý vydaný majetek se hned prodává, ač to zákon ve dvouleté lhůtě zakazuje.

Babiš: Stát by měl trvat na tom, aby církve řekly, jak s majetkem naloží

Předseda Úsvitu Tomio Okamura a taky šéf poslanců KSČM volali po zřízení internetového seznamu, v němž by byly přístupné například žádosti a údaje o majetku, kterého se týkají. Komunisté volají i po revizi zákona. Zástupcům ČSSD a ANO se po volbách při jednáních s církvemi úpravy restitucí dohodnout nepodařilo.

Někteří poslanci poukazovali na to, že s mimořádnými schůzemi by se mělo šetřit. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy by se poslanci taky mohli dočkat schůze nad "krkonošskými poudačkami". Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že by taky mohla být naopak svolána zvláštní schůze kvůli protahování restitucí a "zašantročení pozemků".

Sobotka řekl, že přesně tento okruh problémů patří do pravomoci monitorovacího výboru zřízeného v polovině března. Ministerský předseda chce všechny připomínky shromáždit a výboru postoupit. "Jsem připraven poskytnout Sněmovně písemnou informaci monitorovacího výboru," uvedl Sobotka. Bylo by to zřejmě na zářijové schůzi poslanců.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že hnutí ctí zásadu, podle níž musí být vráceno, co bylo ukradeno. Zákon je ale podle něho netransparentní, není prý jasné, jak se dospělo k hodnotě majetku i peněžitých náhrad. Stát by měl trvat na tom, aby církve řekly, jak s majetkem naloží, uvedl Babiš.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)