Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval věřící v mafiánské baště Casertě k "ne" zločinu

Ze světa / vlu / ČTK / 27. července 2014 14:06
Papež vyzval věřící v mafiánské baště Casertě k

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio je 266. papež katolické církve
Autor: Wikipedia.org / Gabriel Andrés Trujillo Escobedo / Creative Commons

Řím - Papež František vyzval dnes věřící v jihoitalské Kampánii, která je jedním z hlavních působišť neapolské mafie Camorry, aby řekli rozhodné "ne" korupci a kriminalitě. Jeho proslov během mše před královským palácem ve městě Caserta podle tiskových agentur vyslechl zástup více než 200.000 lidí.

"Ve vaší krásné zemi, která potřebuje chránit a udržovat, je nutné mít odvahu říci ne veškerým formám korupce a nezákonnosti," pronesl nejvyšší představitel katolické církve k zástupu, nad jehož hlavami se objevily různé transparenty vyzývající k boji s mafií jako "Proti Camoře".

"Všichni víme, jaké je jméno této nezákonnosti," dodal bez jmenování Camorry, jež vydělává mimo jiné i na kšeftech s toxickým odpadem, který zahrabává nebo spaluje v oblasti mezi Neapolí a Casertou. Této zamořené zóně se proto také říká Ohňová země.

Podle italského sdružení na ochranu životního prostředí Legambiente bylo do této oblasti v letech 1991 až 2013 ilegálně navezeno kolem deseti milionů tun průmyslového odpadu pocházejícího hlavně z italských, ale i zahraničních podniků.

Papež přiletěl do Caserty z Vatikánu vrtulníkem a také se jím do Vatikánu vrátil. Jeho návštěva, včetně mše před hlavní turistickou atrakcí Caserty, paláce z 18. století, se konala za přísných bezpečnostních opatření.

Do Casserty se má František znovu vrátit vrtulníkem hned v pondělí. Tentokrát má jít o soukromou návštěvu u protestantského pastora Giovanniho Traettina.

Do organizovaného zločinu se papež opřel už před měsícem při cestě do Kalábrie. Během mše pod širým nebem ve vsi Sibari u města Cassano allo Jonio odsoudil jednu z nejnebezpečnějších kriminálních skupin v Itálii, mafiánskou organizaci 'Ndrangheta, která působí právě v Kalábrii na jihu Apeninského poloostrova. 

"Ti, kteří ve svém životě následují tuto cestu zla, jak to činí mafiáni, nejsou přijati Bohem. Jsou exkomunikováni," prohlásil 21. června František před desetitisíci lidmi. "Proti tomuto zlu je třeba bojovat, musí být odstraněno. Musíme ho odmítnout," dodal.

Podle agentury Reuters to byl nejsilnější papežský výpad proti organizovanému zločinu od roku 1993, kdy papež Jan Pavel II. tvrdě kritizoval sicilskou mafii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)