Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francie nabídla azyl pronásledovaným iráckým křesťanům

Ze světa / juml / / 29. července 2014 6:44
Francie nabídla azyl pronásledovaným iráckým křesťanům

Ilustrační foto - Uprchlíci v severním Iráku (19. června 2014)
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kajzer /fotoreporter TV Prima

Mosul/Paříž - Francouzské úřady nabídly azyl severoiráckým křesťanům, kteří čelí výhrůžkám smrtí od sunnitských extremistů z organizace Islámský stát. Podle agentury Reuters dostali křesťané v regionu ovládaném islamisty možnost konvertovat k islámu, nebo platit vysokou náboženskou daň. Pokud nezvolí ani jedno, hrozí jim prý poprava.

Povstalci z Islámského státu (IS, dříve Islámský stát v Iráku a Levantě) obsadili rozsáhlé oblasti severního Iráku, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu, při bleskové ofenzivě na počátku června. Ze severoirácké metropole uprchlo několik stovek křesťanských rodin. Podle BBC zůstalo ve městě už asi jen 20 rodin.

"Nabízíme pomoc lidem, kteří před hrozbami představitelů Islámského státu uprchli do Kurdistánu. Pokud si to budou přát, jsme připraveni jim poskytnou azyl v naší zemi," uvedli ve společném prohlášení francouzští ministři vnitra a zahraničí Bernard Cazeneuve a Laurent Fabius.

Irácký premiér Núrí Málikí nedávno odsoudil postup IS proti křesťanům a nařídil speciální vládní komisi, aby pomohla najít dočasné ubytování křesťanským Iráčanům, kteří přišli o domov. Znovudobytí Mosulu a návrat křesťanů i ostatních obyvatel do města je podle agentury Reuters zatím v nedohlednu.

Radikálové z IS, kteří na konci června vyhlásili na obsazených územích v severním Iráku a Sýrii chalífát a svého vůdce abú Bakra Bagdádího provolali vůdcem všech muslimů, považují za nepřátele nejen křesťany, ale také muslimské šíity. Členové jedné z větví islámu, kteří v Iráku tvoří většinu, jsou podle nich sektáři a zaslouží smrt.

Podle BBC čítala křesťanská komunita v Mosulu ještě v roce 2003 60.000 členů. Před ofenzivou islamistů tu žilo asi 35.000 křesťanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)