Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vrchním pražským rabínem se stal David Peter

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. srpna 2014 10:53

Praha -  Vrchním pražským rabínem se stal po Karolu Sidonovi osmatřicetiletý David Peter. V pondělí ho zvolila pražská židovská obec, informoval ČTK předseda obce Jan Munk. Sidon (71) funkci pražského vrchního rabína zastával od roku 1992 a k 1. červenci na ni rezignoval. Zemským rabínem ale zůstává.

Peter byl v posledních třech letech pražským rabínem společně se Sidonem. V letech 1998 až 2011 studoval v Izraeli na několika náboženských školách. V roce 2011 získal mimo jiné rabínský titul na škole Amiel - Straus, která připravuje rabíny na působení mimo Izrael.

Sidon se k rezignaci rozhodl s ohledem na svůj věk, uvedl koncem června při ohlášení Sidonova odchodu Munk. Sidon v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že se kvůli práci pro židovskou obec a literární činnosti vyhýbal řešení problémů v soukromém životě a "je načase uvést jej do relativní harmonie se sebou samým". Židovské listy napsaly, že za Sidonovou rezignací stojí jeho mladší přítelkyně a nedávný rozvod s jeho třetí ženou.

Karol Sidon se narodil v srpnu 1942. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k zakázaným autorům, pracoval jako dělník a prodavač tisku. Po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič.

K judaismu Sidon konvertoval v roce 1978. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.

K období před rokem 1989 se Sidon vrací v románu Altschulova metoda, který jako první díl zamýšlené tetralogie vyšel letos na jaře. Sidon jej publikoval pod pseudonymem Chaim Cigan, brzy však jeho autorství vyšlo najevo. Publikováním pod jiným jménem chtěl autor pravděpodobně oddělit svou literární tvorbu od dalších svých aktivit, zejména svého působení v židovské komunitě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)