Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež povolil duchovnímu, aby po 30 letech znovu sloužil mši

Ze světa / vlu / ČTK / 5. srpna 2014 21:52
Papež povolil duchovnímu, aby po 30 letech znovu sloužil mši

Miguel D'Escoto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František umožnil nikaragujskému řeholníkovi znovu vykonávat kněžské povinnosti. Duchovní Miguel D'Escoto jich byl zbaven před 30 lety, když přijal funkci ministra zahraničí v tehdejší levicové vládě sandinistů. Porušil tak pravidlo, které duchovním zakazuje zastávat funkce ve vládních úřadech.

Nikaragujský kněz – řeholník z kongregace zahraničních misií USA (Maryknoll) se na papeže obrátil s žádostí, aby mu znovu umožnil sloužit mši. Vatikán jeho žádosti v pondělí vyhověl, napsala agentura AP.

D'Escoto, byl kněžských povinností zbaven v roce 1984, kdy papež Jan Pavel II. rozhodl, že jeho zapojení do politiky je v rozporu s povinnostmi kněze. Stejné rozhodnutí se podle BBC v té době dotklo dalších tří kněží.

Dnes jednaosmdesátiletý duchovní svůj trest označil za nespravedlivý, ale přijal jej, protože z pohledu těch, kteří o něm rozhodli, byl "spravedlivý a legální".

D'Escoto byl šéfem diplomacie Nikaraguy od roku 1979 do roku 1990. Levicoví sandinisté v roce 1979 svrhli diktaturu klanu Somozů a u moci se udrželi, až do roku 1990, kdy ve svobodných volbách zvítězila opozice. Současným prezidentem země je Daniel Ortega, sandinista, který zemi vládl již v 80. letech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)