Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František zahájil pětidenní návštěvu Jižní Koreje

Ze světa / juml / ČTK / 14. srpna 2014 13:01
Papež František zahájil pětidenní návštěvu Jižní Koreje

Papež František
Autor: facebook.com

Soul - Papež František dnes přiletěl do Jižní Koreje a zahájil pětidenní návštěvu země. Jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve v Jižní Koreji po 25 letech, informovala agentura AP.

Letoun se 77letým Františkem přistál na vojenském letišti v Soulu dopoledne tamního času. Přímo na letištní ploše ho přivítala jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a další jihokorejští představitelé, dva zástupci severokorejských uprchlíků i pozůstalí po obětech dubnového potopení trajektu se středoškoláky.

Během své třetí zahraniční návštěvy papež mimo jiné navštíví festival katolické mládeže a v sobotu bude v Soulu blahořečit 124 jihokorejských mučedníků. Rovněž bude sloužit mši za mír na rozděleném poloostrově.

V Jižní Koreji se ke katolictví hlásí přibližně pět milionů lidí.

Když letoun s papežem na cestě do Jižní Koreje přelétal nad Čínou, zaslal František pozdravný telegram čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a čínskému lidu. To sice dělává pokaždé, když se ocitne ve vzdušném prostoru nějaké země, v tomto případě se ale s napětím očekávalo, co papež vzkáže, protože čínský režim místním zhruba 12 milionům katolíků zakazuje uznávat papežovu autoritu a nemá s Vatikánem navázány oficiální styky.

"Při příležitosti vstupu do čínského vzdušného prostoru, vyjadřuji nejvřelejší přání vaší excelenci a vašim spoluobčanům a dávám boží požehnání míru a blahobytu země," uvedl papež v telegramu.

Už samotný fakt, že směl papež vstoupit do čínského vzdušného prostoru, je podle agentury Reuters vnímáno jako pozitivní, byť malý krok ke zlepšení vztahů mezi Vatikánem a Pekingem.

Papež ve svém prvním projevu na korejské půdě, který přednesl v přítomnosti jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, zdůraznil, že mír vyžaduje schopnost odpuštění a vzájemný respekt. Je třeba podpořit diplomacii, aby dialog nahradil "vzájemné obviňování, zbytečné kritiky a projevy síly", řekl papež.

Komunistická KLDR pravidelně využívá významné události v Jižní Koreji, aby o sobě dala vědět. Jen krátce před papežovým příletem do Soulu severokorejská armáda otestovala pět raket krátkého doletu, které odpálila do moře.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)