Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval Čínu k dialogu

Ze světa / MiH / ČTK / 17. srpna 2014 7:58
Papež vyzval Čínu k dialogu

Ilustrační foto. Katolický kostel v čínském městě Chengdu
Autor: Wikipedia.org / Hallelujahgod / Wikimedia Commons

Soul - K dialogu s Vatikánem dnes vyzval komunistické úřady v Číně papež František. Během návštěvy v Jižní Koreji prohlásil, že diskuse mezi Pekingem a římskokatolickou církví by prospěla oběma stranám. Církev je podle papeže připravena k dialogu s kýmkoli. 

Papež v poselství 70 biskupům z 35 asijských zemí řekl, že církev se snaží být otevřená ke svému okolí. "Upřímně doufám, že ty země vašeho kontinentu, které se svatým stolcem nemají plnohodnotné vztahy, nebudou váhat s dialogem, který by prospěl všem," prohlásil František. Narážka se očividně týká Číny, která s Vatikánem přerušila oficiální styky krátce poté, co se v zemi dostali v roce 1949 k moci komunisté. 

Římskokatolická církev je v Číně rozdělená. Kromě "oficiální" části označované za "vlastenecké sdružení", která naslouchá pokynům komunistické strany, v zemi existuje církev podzemní, která uznává jen podřízenost Vatikánu. 

Papež řekl asijským biskupům, že katolíci tvoří v Asii jen malou komunitu, nicméně "přinášejí poselství víry až na samý konec světa". Při čtverečním přeletu z Říma do Soulu přetnulo letadlo s papežem čínský vzdušný prostor. Bylo to vůbec poprvé, kdy hlava římskokatolické církve směla při návštěvě asijských zemí přeletět čínské území. 

Papež během přeletu vyslal do Číny poselství dobré vůle, když prezidentu Si Ťin-pchingovi vzkázal, že čínskému lidu přeje mír a blahobyt. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)