Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zastavit islamisty v Iráku je podle papeže legitimní

Ze světa / juml / ČTK / 18. srpna 2014 21:44
Zastavit islamisty v Iráku je podle papeže legitimní

Soul/Vatikán - Případná akce mezinárodního společenství, která by v Iráku zastavila radikály z Islámského státu, by byla oprávněná. Během letu do Říma to podle světových agentur prohlásil papež František, který dnes završil návštěvu Jižní Koreje. František upozornil, že taková akce by ovšem neměla být dílem jedné země, ale společným úsilím mezinárodního společenství.

"V takových případech nespravedlivé agrese mohu jen říci, že je legitimní útočníka zastavit," řekl František novinářům v komentáři k americkým náletům na pozice islamistů v Iráku. Dodal ale, že toto jeho prohlášení neznamená souhlas s bombardováním či válkou.

"Zdůrazňuji slovo 'zastavit'. Neříkám 'bombardujte' nebo 'válčete', ale 'zastavte'. To, jak má být (útočník) zastaven, se musí vyhodnotit. Zastavení nespravedlivého útočníka je oprávněné," řekl papež. Doplnil, že jedna jediná země nemůže rozhodnout, jak agresora zastavit, tohoto úkolu by se podle něj mohla ujmout OSN.

František také řekl, že uvažoval o návštěvě Iráku, ale kvůli nynější krizi se tak nestalo. "V tuto chvíli by to nebyla ta nejlepší věc, ale chtěl bych tak učinit," prohlásil.

Organizace Islámský stát dobyla na západě Iráku rozsáhlá území, ovládá také část Sýrie. Před islamisty jsou na útěku údajně statisíce lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)