Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na setkání animátorů se mládež sešla s biskupy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. srpna 2014 21:35
Na setkání animátorů se mládež  sešla s biskupy

Dominik Duka a P. Jan Balík
Autor: Clovekavira.cz / Dominik Novák

Třešť - V Třešti se sešlo přes 500 mladých křesťanů, kteří se dobrovolně věnují práci s vrstevníky nebo s dětmi. Na jejich celostátním setkání se postupně vystřídá většina českých a moravských biskupů, pondělní přednášky se ujal kardinál Dominik Duka. Týdenní akce, kterou vedle přenášek a duchovního programu doplňují workshopy, divadlo a koncerty, potrvá do soboty. Jihlavsko je k mladým lidem pohostinné. Buchty a bábovky jim každý den posílá jedna z osmi okolních farností, doma je pečou desítky hospodyní.

"Mladí mají znovu chuť se setkávat v menších skupinách," řekl dnes novinářům kněz a ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference Jan Balík. Podle něj trend neformálních setkání nastavený v 80. letech začal v 90. letech upadat. Naproti tomu dlouhodobě populární jsou pobyty v centrech života mládeže. Takových domů je v Česku osm a ročně se v nich vystřídá odhadem 7000 mladých lidí, někteří vícekrát. Dohromady jde asi o 15.000 pobytů za rok.

"Ten dům se vyznačuje tím, že je otevřen mladým lidem," přiblížil Balík fungování center. V každém domě žije kněz a o návštěvníky se stará s pomocí dalších mladých lidí. Podle Balíka to je myšlenka, která vznikla v Česku. První takový dům začal fungovat před 35 lety v Příchovicích. Balík uvedl, že takzvaně pohanský český národ v tom už kopírují Slováci, kteří otevřeli podobné domy. "Na to jsme hrdí," řekl.

V Třešti se sešli mladí katolíci - animátoři, kteří se například podílejí na organizování táborů, víkendových pobytů nebo vedou různé zájmové kroužky. Jejich celostátní setkání organizuje sekce pro mládež a Asociace křesťanských sdružení mládeže po třech až pěti letech. Kurzy, které jsou pro animátory pravidelně pořádány v diecézích, podle Balíka ročně navštěvuje přes 400 mladých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)