Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obří obraz svatého Václava ze sbírek církve najde azyl v Opavě

Kultura / vlu / / 22. srpna 2014 9:49
Obří obraz svatého Václava ze sbírek církve najde azyl v Opavě

Obraz svatého Václava, který v roce 1844 namaloval vídeňský malíř Anton Petter
Autor: Muzeum umění Olomouc / Zdeněk Sodoma

Olomouc - V kostele svatého Václava v Opavě najde po 170 letech svůj azyl obří obraz svatého Václava ze sbírek olomouckého arcibiskupství. Plátno vysoké přes osm metrů a široké pět metrů namaloval v roce 1844 vídeňský malíř Anton Petter a původně mělo být ozdobou olomoucké katedrály svatého Václava. Dílo se tehdejšímu arcibiskupovi ale nelíbilo a skončilo na půdě kroměřížského zámku. Obraz bude v Opavě představen 6. září při Národním zahájení Dnů evropského dědictví. ČTK to dnes řekl mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

"Dílo si v roce 1838 objednal u tehdy proslulého vídeňského malíře Antona Pettera olomoucký arcibiskup Maxmilián Sommerau-Beckh. Obraz s výjevem vraždy svatého Václava měl být dominantou hlavního oltáře olomouckého dómu," uvedl mluvčí. Šestiletý výsledek práce se arcibiskupovi však nelíbil. Obří plátno nechal svinout a přestěhovat na půdu kroměřížského zámku. "Tam zůstalo až do roku 2011, kdy arcibiskup Jan Graubner vyzval odborníky z Muzea umění Olomouc, kteří o sbírky v Kroměříži ve spolupráci s arcibiskupstvím pečují, k posouzení stavu malby," doplnil mluvčí muzea.

Kvůli finanční náročnosti restaurování hledalo arcibiskupství partnera. Ujala se toho společnost Vítkovice Machinery Group, která obraz vystavila v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. "Na jeho záchranu poskytla společnost necelého půl milionu korun a na zbývajících 600.000 korun vyhlásila veřejnou sbírku. Ta byla úspěšná a monumentální plátno tak mohlo projít restaurováním v dílně manželů Šárky a Petra Bergerových v Písečné u Žamberka," dodal Bielesz.

Plátno nyní poputuje do Opavy do prostor odsvěceného kostela, který slouží k pořádání kulturních akcí. Na přesunu se dohodli zástupci města a arcibiskupství. Opavská radnice přitom musela vyřešit způsob umístění díla a výsledkem je 1291 centimetrů vysoká ocelová konstrukce.

Olomoucké arcibiskupství zapůjčilo obraz Opavě na deset let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)