Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tisíce lidí přijely do Žďáru na Národní pouť rodin

Domácí zpravodajství / juml / cirkev.cz/red / 2. září 2014 11:46
Tisíce lidí přijely do Žďáru na Národní pouť rodin

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Žďár nad Sázavou -
Křesťanství stojí a padá s pojetím rodiny, zaznělo mimo jiné na Národní pouti rodin, která 30. srpna 2014 skončila ve Žďáru nad Sázavou. Dvoudenního festivalu manželství a rodiny se zúčastnilo přes 5 tisíc lidí.

Program akce se skládal z bohoslužeb, koncertů, divadla, přednášek, připravena byla i řada akcí pro děti. Účastníci oceňovali také možnost tiché modlitby v bazilice nebo řeč karmelitána Vojtěcha Kodeta o pomoci, již manželům nabízí evangelium.

 

Kardinál Duka: Na rodině stojí společnost, její zánik je ´civilizační nukleární válkou´

Během pontifikální mše sv.  hovořil kardinál Dominik Duka o křesťanském pojetí manželství a rodiny. „Rodina je místo, kde jsme poznali lásku. Z lásky a ze setkání muže a ženy jsme přišli na tento svět. Rodina je místem našeho bezpečí, růstu a obdarování. Chceme-li mluvit o Bohu, pak rodina je místem setkání s ním,“ uvedl kardinál.

Rodina jako jednota otce i matky se podle něj vynořuje od počátku naší kulturní historie. Kardinál Duka uvedl např. Homérova slova: „Není lepšího daru, než žije-li muž a žena jako jedno tělo v rodinném kruhu“; „Láska v manželství a rodičovství je teprve láskou v její celistvosti,“ citoval také slova spisovatele Karla Čapka.

Tuto myšlenku opakoval pražský arcibiskup i na tiskové konferenci, kde zdůraznil, že toto pojetí rodiny vychází z určité exkluzivity, avšak v žádném případě neodsuzuje ty, kterým se tento ideál nedaří naplňovat.

Kardinál Duka se v kázání také věnoval útokům na rodinu ze strany určitých názorových proudů. Plánovaný zánik rodiny je podle něj „jakoby ´civilizační nukleární válka´, po které by zůstala společnost ve stadiu Hirošimy po atomovém výbuchu“. Tento zánik je „větší a bolestnější skutečností než jakákoliv hospodářská krize“.

 

Snáz se mi žije to, co chci žít, říká jedna z účastnic

Pouť byla zakončena procesím do poutního kostela na Zelené hoře a požehnáním brněnského sídelního biskupa a delegáta Rady pro rodinu ČBK Vojtěcha Cikrleho.

„Je to zde čas, kdy se rodina může sejít u něčeho, co je duchovní. Tato pouť má být napojením na duchovní kořeny, ze kterých vyrůstá všechno ostatní, proto si myslím, že má cenu,“ popsal význam setkání pro Radio Proglas Mons. Cirkle.

Jeho slova potvrdila také jedna z účastnic: „Je fajn, že křesťanské rodiny se mohou setkat a že ty hlavní věci mají společné. Jsou také hodnoty, které potřebujeme dětem předat a není to úplně lehké. V tom potřebujeme podporu - snáz se mi tak žije to, co chci žít“.

Národní pouť rodin navazuje na tradici Biskupství brněnského, které již deset let pořádá podobné poutě do Žďáru nad Sázavou. Na jejím počátku stálo přání biskupa Cikrleho, aby se rodiny v brněnské diecézi měly možnost setkávat, zažít společenství, vzájemně se sdílet a povzbudit při společném slavení eucharistie. V letošním roce, který je současně rokem oslav 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN, biskupové Čech a Moravy vyhlásili Národní pouť rodin, jež se pod záštitou Biskupství brněnského ve Žďáru nad Sázavou spojí s poutí diecézní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)