Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý generální sekretář ČBK, agent StB Simandl, působí na nunciatuře v Berlíně

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. září 2014 11:11
Bývalý generální sekretář ČBK, agent StB Simandl, působí na nunciatuře v Berlíně

Apoštolská nunciatura v Berlíně
Autor: Wikipedia.org / Achim Raschka / Wikimedia Commons

Berlín - Bývalý generální sekretář katolické České biskupské konference (ČBK), který na funkci před deseti lety rezignoval kvůli prokázané spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB), působí jako diplomat na papežské nunciatuře v Berlíně. Dnes o tom informoval německý deník Bild. Ředitel berlínského památníku obětem komunistické diktatury Hubertus Knabe vyzval církev, aby Karla Simandla z nunciatury stáhla.

Nyní osmapadesátiletý Simandl podepsal spolupráci s StB v roce 1975. Sám později uvedl, že když mu nebylo umožněno studium na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, podlehl nabídce StB, která mu umožnila vycestovat do zahraničí. Z Říma, kde studoval, však prý oznámil tehdejšímu ministru vnitra, že další spolupráci s StB odmítá.

Podle archivních materiálů StB, které si Bild v Česku vyžádal, ale trvala Simandlova spolupráce s StB až do roku 1989. Po roce 1987, kdy byl povolán jako úředník na vatikánskou Kongregaci pro biskupy, podle archivních materiálů dodával StB dokumenty přímo z Říma. V té době údajně předal komunistické tajné policii skici a plány různých míst ve Vatikánu a poskytl jí rovněž kopie zpráv východoněmeckých biskupů pro papeže, které se zabývaly postavením katolické církve v komunistické Německé demokratické republice.

V roce 1995 se Simandl vrátil do Česka, kde pak působil jako sekretář ČBK. V roce 2003 nabídl rezignaci na tuto funkci, když se jeho jméno objevilo v seznamech agentů StB, vedení ČBK ji ale nepřijalo. Úřad Simandl opustil až o rok později, když se ukázalo, že jeho spolupráce s StB byla intenzivnější, než sám přiznával.

Podle Bildu nyní Simandl působí na papežské nunciatuře v Berlíně. Nuncius Nicola Eterovic ale odmítl s deníkem o Simandlovi mluvit.

Ředitel berlínského památníku obětem komunistické diktatury Knabe vyjádřil pobouření nad Simandlovým působením na diplomatickém zastoupení Vatikánu v Německu. "Vyzývám katolickou církev, aby prozkoumala případ Simandl, a pokud se potvrdí podezření, aby z toho vyvodila patřičné důsledky. Není možné, aby duchovní, který své bratry ve víře zradil tajné policii, nadále zastával v církvi významné postavení," uvedl Knabe.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)