Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Unikátní Santiniho kostel v Mariánském Týnci oživí o víkendu poutní mše

Kultura / vlu / / 5. září 2014 17:28
Unikátní Santiniho kostel v Mariánském Týnci oživí o víkendu poutní mše

Kostel Zvěstování Panny Marie – Mariánský Týnec
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Mariánský Týnec (Plzeňsko) - Poutní místo v Mariánské Týnici oživí tuto neděli od 10 hodin mše svatá. Původní cisterciácký klášter který byl v 18. století zrušen a od poloviny 20. století je v něm umístěno muzeum, navštíví o víkendu několik stovek poutníků z nejrůznějších farností západočeského kraje.

"Je to mimořádná událost pro celou oblast. Kostel v rámci kláštera ožívá ke svému původnímu duchovnímu účelu jen několikrát do roka. Věřící si ale postupem času místo oblíbili a počet návštěvníků pouti je od generální opravy v roce 2008 každý rok větší," popsal magazínu Christnet.cz tuto událost hlavní celebrant nedělní bohoslužby P. Petr Živný.

Mariánská Týnice se nachází dva kilometry západně od města Kralovice a je jediné a největší mariánské poutní místo v Plzeňské diecézi založené ve 13. století.

Místní kostel Zvěstování Panny Marie byl postaven v 18. století Janem Blažejem Santini-Aichlem. Po zrušení kláštera v roce 1785 stavba chátrala, takže v roce 1920 došlo ke zřícení kopule kostela. V 90. let minulého století byla zahájena jeho celková rekonstrukce, která byla dokončená v roce 2008. Společně s celým areálem je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky. Od roku 1952 je areál sídlem Muzea a galerie severního Plzeňska.

Samotná stavba kostela je založena na půdorysu řeckého kříže. Nad jeho osou je osazena výrazná kopule, ramena pak jsou kryta mansardovými střechami. Postavené západní ambitové nádvoří je doplněno nárožními kaplemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)