Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptský vrchní muftí: Islámský stát není ani stát, ani islámský

Ze světa / juml / radiovaticana.cz/red / 9. září 2014 7:02
Egyptský vrchní muftí: Islámský stát není ani stát, ani islámský

Vrchní muftí Egypta Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam
Autor: radiovaticana.cz

Káhira - „Islámský stát není ani státem a není ani islámský“ – říká Vrchní muftí Egypta Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.

Tento 55 letý muslimský hodnostář je prvním, který nebyl jmenován egyptskou vládou, jako tomu bylo za časů Hosni Mubaraka, ale byl loni v únoru zvolen vrchní náboženskou radou káhirské univerzity Al-Azhar, jež je považována za nejvyšší teologickou autoritu sunnitského islámu. Allam je tedy jedním z nejvlivnějších představitelů islámu nejen v Egyptě, ale i v celém muslimském světě. Je také předsedou muslimského orgánu Dar al Ifta, který vynáší fatwy, tedy nejvýše závazné hodnotící náboženské úsudky. Italský katolický deník Avvenire s ním udělal rozhovor během mezináboženského setkání v belgických Antverpách pořádaném komunitou Sant´Egidio.

Muslimský duchovní odpověděl na otázku týkající se tzv. Islámského státu, tedy skupiny ozbrojenců páchajících zločiny v Sýrii a Iráku: „Není to stát, protože nedisponuje žádnými charakteristikami, jimiž se stát vyznačuje: tedy lidem, územím, principy a autoritou. A není ani islámský, protože opravdový islám zakazuje násilí, odsuzuje terorismus, masakry a destrukce. Proto jsem již vícekrát vyzýval k tomu, aby se název „islámský stát“ přestal používat,“ uvedl vrchní egyptský muftí Allam.

Zároveň se vyjádřil i k časté námitce Západu, že se islámský svět nestaví dost jasně proti terorismu: „Tento dojem je mylný. Od prvního dne, kdy se začalo mluvit o tomto »islámském státu« spolu s násilím páchaným jeho stoupenci, vyslovil jsem se velmi důrazně proti a jejich činy jsem odsoudil. A vyhlášením fatwy z výše uvedených důvodů jsem demaskoval nárok těchto teroristů být islámským státem“ uvedl vrchní egyptský mufti Allam pro pondělní vydání italského katolického deníku Avvenire.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)