Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel lékař, publicista a člen podzemní církve Petr Příhoda

Domácí zpravodajství / juml / cirkev.cz/red / 16. září 2014 10:15
Zemřel lékař, publicista a člen podzemní církve Petr Příhoda

MUDr. Petr Příhoda
Autor: cirkev.cz

Praha - V noci z neděle 14. na pondělí 15. září 2014 zemřel Petr Příhoda. Psychiatr, křesťanský pedagog a publicista. Tiskové středisko ČBK o tom informoval šéfredaktor Katolického týdeníku Antonín Randa.

"Na pracovním stole Petra Příhody stojí od rána váza s květinami a svíčka. V čase uzávěrky, kdy se všichni musíme soustředit na svou práci je to pro nás zvláštní pocit - zodpovědnosti za to, aby noviny vyšly v pořádku a včas a zároveň pomíjivosti našeho konání. Petr Příhoda byl pro nás všechny velkou morální a intelektuální autoritou a zároveň přítelem, který vždy uměl naslouchat a povzbudit," doplnil Randa.

Petr Příhoda se narodil 17. ledna 1939 v Netolicích, do rodiny důstojníka československého letectva a učitelky. Dětství prožil u tety v Ostravě, a následně u prarodičů v jižních Čechách.

Školní léta trávil ve Varšavě (jeho matka se po válce znovu provdala; nevlastní otec zde byl vojenským atašé) a Kolíně. Zde chodil i na gymnázium. Poté studuje psychiatrii na Masarykově univerzitě v Brně, a nachází zde také cestu k víře.

Na první místo nastoupil do psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích, kde v době Pražského jara založil organizaci Československé strany socialistické. Stal se i členem ústředního výboru strany v Praze, ale po srpnu 1968 z něj musel odejít.

Již o tři roky dříve se dostává do hledáčku StB, kdy byl při výsleších dotazován na ekumenické semináře evangelické teologické fakulty. Ne naposled.

Od roku 1970 potom byl ambulantním psychiatrem v Praze 4. Pohyboval se v podzemní církvi v okruhu kolem teologa Oty Mádra, podílel se na tvorbě  samizdatů, stýkal se s Petrem Pithartem a Jiřinou Šiklovou, rovněž psal pro Tigridovo Svědectví.

V době po roce 1989 přednášel lékařskou etiku na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde též po mnoho let působil v čele Ústavu lékařské etiky. Byl externím komentátorem Českého rozhlasu 6 a redaktorem Perspektiv Katolického týdeníku.

Inspirovali ho zejména Romano Guardini, Adolf Kajpr, Dominik Pecka či Joseph Ratzinger, Benedikt XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)