Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Procedura zneplatnění manželství v katolické církvi se patrně zjednoduší

Ze světa / MiH / ČTK / 21. září 2014 9:23
Procedura zneplatnění manželství v katolické církvi se patrně zjednoduší

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Judit Klein / Creative Commons

Vatikán - Papež František včera zahájil kroky ke zjednodušení církevního postupu pro prohlašování neplatnosti manželství. Reforma těchto procedur by měla vést k tomu, že anulace problematických manželství uzavřených v katolické církvi bude méně komplikovaná, uvedla agentura Reuters. 

František podle prohlášení Vatikánu jmenoval jedenáctičlennou komisi expertů na kanonické právo a teologů. Ta by měla navrhnout zjednodušující změny soudních procedur pro anulování manželství "při zachování principu nerozlučitelnosti manželství". 

Katolická církev rozvody neuznává, ale její soudy rozhodují v případech, kdy některý z církevně oddaných manželů žádá o prohlášení sňatků za neplatný od samého počátku. Důvodem pro anulování je buď to, že nebyla dodržena církevní forma uzavření manželství, nebo může manželství trpět závažnou vadou, o níž se před jeho uzavřením nevědělo. 

Většinou se manželství anulují na úrovní místních biskupství, každé rozhodnutí ale musí přezkoumat další soud. Mnozí katolíci, kterých se tato situace týká, si v posledních desetiletích stěžují na to, že takový postup je příliš komplikovaný a zastaralý. 

Na počátku října se v Římě sejde biskupská synoda, která se má radit o učení katolické církve ve věcech rodiny a sexuální morálky. Hlavním tématem debat by měl být fakt, že rozvedení a znovu sezdaní se v zásádě nesmějí účastnit svatého přijímání. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)