Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci začal 21. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby

Domácí zpravodajství / juml / ĆTK / 22. září 2014 10:12
V Olomouci začal 21. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby

Varhany v katedrále sv. Mořice
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Wikimedia Commons

Olomouc - V Olomouci včera večer začal 21. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby. Na úvodní koncert v chrámu svatého Michala navážou další čtyři konané vždy v jiném kostele. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení špičkových domácích i evropských hudebníků, řekla ČTK ředitelka festivalu Dobromila Hamplová. Akce každoročně přiláká kolem 2000 návštěvníků.

"Čeká je přehlídka děl, která byla skládána pro chrámový prostor. Snažíme se ukázat naše krásné město sepětím hudby s památkami a každý rok zařazovat i díla, která ještě v Olomouci nezazněla," uvedla Hamplová. Letos se poprvé bude hrát v kostele svaté Kateřiny, další koncerty se uskuteční v kostele Zvěstování Páně, v Klášterním Hradisku a v chrámu svatého Mořice.

Dramaturgie letošního ročníku se soustředila na českou hudbu. Odkazuje přitom na to, že letošek byl vyhlášen Rokem české hudby. Úvodní koncert v chrámu svatého Michala byl věnován Antonínu Dvořákovi, během přehlídky zazní i skladby Bohuslava Martinů. Opomíjet však festival nebude ani světovou produkci. Na programu jsou díla Wolfganga Amadea Mozarta, Petra Iljiče Čajkovského i renesančního skladatele Gregoria Allegriho.

Ani mezi interprety nechybí velká jména. "Hudební atrakcí budou například sólisté Bolšoj těatru z Moskvy, ukrajinský basista Taras Štonda a ruská pěvkyně Veronika Džioevová," uvedla Hamplová. Na přehlídku dorazí i host letošního Pražského jara, komorní sbor Martinů Voices. Lidé uslyší i Dechový soubor PhilHarmonia Octet, teplickou filharmonii, sopranistku Máriu Kobielskou, barytonistu Romana Janála či Filharmonii Hradec Králové.

Podzimní festival duchovní hudby vznikl v roce 1994. Záštitu nad ním převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Bližší informace lze nalézt na webu www.podzimni-festival.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)