Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze se koná mezinárodní seminář o sociálních otázkách

Domácí zpravodajství / juml / Tisk.cirkev.cz / 23. září 2014 13:57
V Praze se koná mezinárodní seminář o sociálních otázkách

Kardinál Duka a expremiérka Hana Suchocká při zahájení semináře o sociálním učení církve, 21. září 2014
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

Praha - Aktuální výzvy současného světa v sociální oblasti jsou hlavním tématem mezinárodního semináře k sociálním otázkám napříč globální vesnicí a jejich konfrontaci s naukou katolické církve. Diskuse se konají v Břevnovském klášteře 22. a 23. září 2014.

Pod záštitou mnoha významných institucí a patronátem kardinála Dominika Duky bylo v Tereziánském sále Břevnovského kláštera v pondělí 22. září zahájeno mezinárodní pracovní setkání teologů, pedagogů, sociologů a ekonomů. Experti ze zemí Latinské Ameriky a středoevropského regionu přijeli, aby rozvíjeli debatu a společně nacházeli odpovědi na otázky, které jsou dnes vnímány jako palčivá témata moderní společnosti vyžadující reakci církve.

Kardinál Dominik Duka ve své úvodní řeči poukázal na mezinárodní rozměr setkání. „Praha se ve své historii stala hlavním městem tří národností: Čechů, Němců a Židů. Tento dialog vytvořil specifikum, které bylo chápáno jako střed Evropy.“ Poté se zaměřil na otázku globalizovaného pojetí společnosti i církve: „Abychom si uvědomili skutečnost současné církve, která přestává být církví pouze evropskou, musíme mít na paměti církev opravdu katolickou, ve které budou hrát větší roli křesťané z jiných světadílů.“ Rovněž účastníkům akce připomněl historický rámec konference, kdy zmínil, že „v Evropě byla vždy velká přeshraniční spolupráce, od doby Karla Velikého, Evropa se stala základnou pro křesťanskou víru, ale i pro technologie a vzdělání“. „Sociální nauka církve má podpořit svobodu a důstojnost člověka. Je to výzva i odpověď našim světcům sv. Václavovi a Vojtěchovi, kteří se dostávali do střetů se společností, protože se zasazovali o zrušení otroctví,“ řekl kardinál Duka.

Další účastníci ve svých příspěvcích poukázali na neustálou potřebu mít ve středu společného i společenského zájmu rodinu. Že církev s papežem Františkem v čele toto vnímá jako stěžejní bod své sociální nauky dosvědčuje i letošní zasedání mimořádné biskupské synody o rodině, která byla již otevřena zveřejněním přípravných a pracovních dokumentů k tomuto shromáždění. Ačkoliv je toto téma synody v těchto dnech živé, účastníci semináře nezapomněli ani na důležité církevní postavy nedávné historie, které se sociálními otázkami zabývali, zejména Lva XIII., Pavla VI., Jana Pavla II. a Benedikta XVI.

Dvoudenní seminář se ovšem nesoustředí jen na náboženská, křesťansky orientovaná témata, ale díky příspěvkům odborníků z jiných společenskovědních oborů chce tuto problematiku zasadit do reálného kontextu 21. století. Proto zde zazněly četné filosofické, ekonomické, sociologické či antropologické příspěvky vycházející nejen z akademických studií, ale i běžné pastorální praxe.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)