Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý polský arcibiskup Wesolowski byl zatčen ve Vatikánu

Ze světa / juml / ČTK / 23. září 2014 21:41
Bývalý polský arcibiskup Wesolowski byl zatčen ve Vatikánu

Arcibiskup Józef Weselowski se zdraví s viceprezidentkou Dominikánské republiky, 2013
Autor: flickr.com

Vatikán - Vatikánské úřady zatkly bývalého polského arcibiskupa Józefa Wesolowského, který čelí obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců. Na bývalého papežského nuncia v Dominikánské republice uvalily domácí vězení, dokud nestane za svou kriminální činnost před soudem. S odvoláním na dnešní prohlášení Vatikánu o tom informovala agentura AP.

V červnu Vatikán zbavil Wesolowského kněžských povinností.

Wesolowski je zatím nejvyšším hodnostářem Vatikánu, který je oficiálně vyšetřován kvůli sexuálnímu zneužívání dětí. Z Dominikánské republiky, kde působil jako papežský nuncius, byl odvolán loni v srpnu nynějším papežem Františkem. Dominikánská republika požaduje jeho vydání, což ale Vatikán odmítá.

Wesolowski je rodilý Polák, ale zároveň je občan Vatikánu, takže se na něj vztahuje trestněprávní postih tohoto městského státu.

Wesolowski byl vatikánským diplomatem od roku 1980. V Dominikánské republice byl od roku 2008 a před tím byl papežským nunciem v Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Bolívii.

Dominikánské úřady také vyšetřují dalšího polského kněze a Weselowského přítele Wojciecha Gila, který byl v květnu odvolán z horské farnosti v Juncalitu kvůli tomu, že ho místní obyvatelé obvinili z obtěžování ministrantů. Údajně také bral ministranty do domu Wesolowského. Gila v únoru zatkla policie v Polsku na základě mezinárodního zatykače.

Nyní emeritní papež Benedikt XVI. během pouhých dvou let (v letech 2011 a 2012) zbavil kněžských povinností čtyři stovky duchovních kvůli obvinění ze zneužívání dětí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)