Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka předá cenu Karla IV. primátorovi německých Cách

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. září 2014 8:32
Kardinál Duka předá cenu Karla IV. primátorovi německých Cách

Marcel Philipp, primátor Cách
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka dnes v Praze předá Kulturní cenu Karla IV., kterou každoročně uděluje Kulturní spolek Cáchy-Praha. Cenu pro letošní rok dostane primátor západoněmeckých Cách Marcel Philipp, kterého se spolek rozhodl ocenit za rozvoj kontaktů mezi oběma městy i česko-německých vztahů.

Ceremoniálu v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého se kromě Duky zúčastní i pražský primátor Tomáš Hudeček.

Cenu získávají od roku 2010 osobnosti, které přispěly k prohlubování vztahů mezi Prahou a Cáchami nebo mezi Českem a Německem či se zasadily o rozvoj kultury, umění a vědy v obou zemích. Jejím prvním nositelem byl před čtyřmi roky kardinál Miloslav Vlk. V roce 2012 ji dostal tehdejší velvyslanec v Německu a dnes náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák. Loni spolek ocenil pěvecké sbory z obou měst, které má v názvu.

Cena nese jméno někdejšího císaře Karla IV., jehož osoba obě města historicky spojuje. V roce 1347 byl v Praze korunován českým králem a o dva roky později v Cáchách králem římsko-německým.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)