Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šabatová trvá na změně školního řádu kvůli hidžábům

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. října 2014 9:55
Šabatová trvá na změně školního řádu kvůli hidžábům

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová
Autor: ochrance.cz

Praha - Ombudsmanka Anna Šabatová trvá na tom, že školní řád Střední zdravotnické školy v Praze 10 kvůli zákazu nosit muslimský šátek odporuje ústavnímu pořádku v České republice, školskému i antidiskriminačnímu zákonu. Sdělila to dnes ČTK. Právě kvůli uvedenému zákazu loni školu opustily dvě muslimské studentky. Šabatová nyní čeká na písemné vyjádření ředitelky školy Ivanky Kohoutové.

Ombudsmanka rovněž zdůraznila, že ji překvapil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který proti nošení takzvaného hidžábu nejprve nic nenamítal, později ale změnu školního řádu kvůli nim odmítl. Podle Šabatové ministr změnil názor bez vysvětlení.

"Souhlasím s ministrem v tom, že současnou zákonnou úpravu není třeba měnit. Je však nezbytně nutné změnit školní řád, který jí odporuje a v budoucnu může vést k diskriminaci i v dalších případech," uvedla ve svém písemném prohlášení Šabatová.

Studentka ze Somálska se na ni před časem obrátila kvůli tomu, že nemohla do školy chodit v šátku zahalujícím vlasy a krk. Ombudsmanka se postavila na její stranu a dospěla k závěru, že škola dívku nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejího náboženství navenek. Událost vyvolala diskuse o tom, nakolik lze v ČR tolerovat nošení hidžábu a případně i burky, která zakrývá celé tělo a obličej.

Šabatová minulý týden zaslala ředitelce školy Kohoutové dopis, v němž ji žádá, aby jí do sedmi dnů sdělila, zda školské radě předložila návrh na úpravu školního řádu. Jinak to prý bude považovat za nevyslyšení svého doporučení k odstranění diskriminačního jednání. Ředitelka změnu řádu odmítla.

Školská rada přitom už v květnu školní řád upravila. Pokrývku hlavy sice ani teď nepovoluje, dává však ředitelce možnost udělit výjimku z náboženských důvodů. "Ta změna je pro paní ombudsmanku stejně nedostatečná, ale její návrh zase podle mého názoru není dostatečně použitelný v praxi," řekla ČTK ředitelka.

Prezident Miloš Zeman záležitost glosoval slovy, že to "začíná šátkem a končí burkou". Opačný názor než ombudsmanka vyjádřil její zástupce Stanislav Křeček.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)