Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: "Začíná to hidžábem a končí burkou"

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. října 2014 8:42
Zeman:

Prezident Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Stát by podle prezidenta Miloše Zemana neměl přiznat muslimským ženám právo zahalovat se například ve školách nebo zdravotnických zařízeních. Prezident to včera řekl v rozhovoru s ČTK. Diskuze o zahalování muslimek se v Česku rozvířila poté, co dvě dívky loni na podzim opustily zdravotnickou školu v Praze kvůli zákazu nosit muslimský šátek, takzvaný hidžáb.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová kvůli tomu nyní požaduje změnu školního řádu školy. Má za to, že škola dívky nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství navenek.

Zeman dnes k toleranci muslimského šátku vyjádřil opačný názor. "Začíná to hidžábem a končí to burkou a je to šikmá plocha. Když po ní kloužete, tak už se nezastavíte," vyjádřil své přesvědčení.

Na otázku, zda by podobně měl stát postupovat i v případě projevů jiných náboženství, odvětil, že záleží na tom, do jaké míry je, nebo není dané náboženství agresivní. "Dnes už snad nepochybuje nikdo, že alespoň určitá část islámu, můžeme ji pro mě za mě nazývat radikální islám, fundamentalistický islám, extremistický islám, zneužívá náboženství a tedy i náboženských symbolů k útokům proti civilnímu obyvatelstvu," poznamenal.

Proti tradičnímu křesťanskému symbolu přitom prezident nic nemá. "Je něco jiného, když si dáte křížek na krk jako ozdobu a je něco jiného, když si tam dáte třeba hákový kříž," uvedl.

Prezident se vyjádřil také k návrhu zákona o adopcích dětí homosexuálními páry. Návrh, o němž nedávno jednala vláda, by umožnil registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Zeman nemá na adopce homosexuálů vyhraněný názor a obecně považuje za optimální život dětí v heterosexuálních rodinách. "Na druhé straně uznávám argument, že při rozhodování mezi dětským domovem, respektive kojeneckým ústavem, a na druhé straně slušnou homosexuální rodinou, je třeba dát přednost tomu druhému," podotkl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)