Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synoda husitské církve jednala o eucharistii a odsoudila spolupráci s extremismem v politice

Domácí zpravodajství / kir / cčsh / 21. října 2014 9:08
Synoda husitské církve jednala o eucharistii a odsoudila spolupráci s extremismem v politice

Církevní sněm CČSH v Praze -Dejvicích
Autor: Ccsh.cz

Praha - Generální synoda duchovních Církve československé husitské (CČSH) konaná 17. října v Praze-Dejvicích se na svém zasedání distancovala od jednání bratří a sester, které směřuje k podpoře extremistických politických směrů, zvláště nacismu, fašismu a komunismu. "Pokud se některý duchovní takového jednání dopouští, postupuje vůči němu CČSH podle svých řádů, které jsou v této věci jednoznačné. CČSH se omlouvá všem, které počínání takových bratří a sester zranilo", stojí v oficiální zprávě ze synodu publikované na webových stránkách církve. Sněm tak reagoval i na kandidaturů svého duchovního Rostislava Kotrče za Komunistickou stranu Čech a Moravy v říjnových komunálních volbách, o které Magazín Christnet informoval.

Synoda se dále zabývala důležitou ekumenickou otázkou o způsobu přítomnosti Ježíše Krista  v chlebě a víně při slavení eucharistie a přijala závěr, že chléb a kalich s vínem jsou znamením a potvrzením Kristovy svátostné přítomnosti ve společenství církve slavící večeři Páně. 

Synoda duchovních a kazatelů dále uvítala konání celoevropského setkání mládeže Taizé v Praze ve dnech 29. 12. 2014 - 2. 1. 2015 a doporučila mladým z husitské církve účast na této akci. Vyzvala též rodiny členů církve v této souvislosti k pohostinnosti.

Na základě živé debaty, která se mezi účastníky zasedání rozvinula ohledně potřeby oficiálních a jasných odpovědí církve na aktuální otázky z oblasti etické a sociální, generální synoda doporučila biskupské radě, aby k těmto otázkám vydávala stanoviska. Synoda rovněž požádala radu, aby veškerá usnesení týkající se této problematiky byla zveřejněna na webových stránkách.

6. zasedání VIII. sněmu  bylo zahájeno bohoslužbou vedenou patriarchou Tomášem Buttou a biskupským sborem s kázáním biskupa Filipa Štojdla, v němž hrála ústřední roli večeře Páně coby moment spojující všechny, kdo k ní přistupují s otevřeným a milujícím srdcem. Na jednání bylo přítomno 286 oprávněných delegátů, kteří zastupovali 171 náboženských obcí. Sněm rovněž schválil předlohu Slavnostní prohlášení CČSH k 600. výročí Mistra Jana Husa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)